Det giftiga transfettet

I veckan kom ett nytt larm om det hälsofarliga transfettet, som finns i industribakade kakor och skräpmat. Kvinnor med förhöjda nivåer av transfetter i blodet löper dubbelt så stor risk att drabbas av bröstcancer.

Kan innehålla transfetter.

Kan innehålla transfetter.

Foto:

Uppsala2008-04-19 11:04
Nu borde Sverige totalförbjuda det giftiga fettet, menar en forskare. Men dit är det långt.

I Sverige finns ingen gräns för hur mycket transfetter ett livsmedel får innehålla. Livsmedelsproducenterna är inte heller tvingade att uppge halten transfetter i innehållsdeklarationen. I den kallas transfett för delvis härdat fett. Det innebär att det kan ingå transfett av varierande mängd. Fullhärdat, däremot, innehåller inte transfett.
Men eftersom det inte finns några krav på att tillverkaren måste ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat, blir förvirringen total. Som konsument är det omöjligt att se på innehållsförteckningen om produkten innehåller transfetter.
- Helst ska man laga all mat från grunden med bra råvaror om man vill slippa transfetterna. För att vara på den säkra sidan ska man inte köpa produkter som innehåller härdat fett, säger professor Charlotte Erlandson-Albertson, som forskar om fetma och aptitreglering vid Lunds universitet.

Hon säger att barn som äter mycket snacks, godis och kakor löper större hälsorisker. Deras blodkärl är outvecklade och täpps lättare till, vilket ökar risken för att tidigare drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. De riskerar också diabetes och bukfetma, därför bör de helt undvika mat som innehåller konstgjorda transfetter.
Hon är starkt kritisk till hur vi i Sverige kan ha kvar transfetter i maten när länder som Danmark förbjudit mat som innehåller mer än 2 gram industriellt transfett per 100 gram fett.
- Sverige borde införa ett totalförbud och nisha in oss på att vara ett föredöme för en mer hälsosam livsstil. Jag är övertygad om att matproducenterna tar bort tillsatsen ur sin produktion om folkopinionen kräver det. De är vana vid att lyssna till konsumenterna, säger Charlotte Erlandson-Albertson och nämner ekotrenden och sockerlarmen som exempel på hur bra producenterna använt sig av kostdebatten i sin marknadsföring av nya produkter.

Livsmedelsverkets beräkningar visar att en vuxen svensk får i sig cirka 2 gram transfett om dagen. Men personer med dåliga matvanor kan få i sig upp till 15-20 gram per dag.
Myndigheten har kritiserats starkt för att gå matproducenternas ärenden, negligera riskerna och hävda att mättat fett är ett större hälsoproblem. Men Annica Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket, tillbakavisar kritiken.
- Det är otillfredsställande att konsumenterna med dagens regler inte kan ta reda på hur mycket transfetter det finns i maten. Att gå så långt som att införa ett förbud är dock omöjligt. Då skulle vi få ta bort alla mejeriprodukter och kött som innehåller naturliga transfetter.
Att få i sig höga doser transfetter vid enstaka tillfällen är inte farligt, menar Annica Sohlström. Det blir det först om det sker mer regelbundet. Dessutom har flertalet livsmedelsproducenter tagit bort transfetterna på frivillig väg, nivåerna är betydligt lägre i dag än för några år sedan.
FAKTA
Industriellt framställt transfett är en billig produkt som ger maten längre hållbarhet och bättre konsistens.
Det bildas när man omvandlar flytande fett till fast. Det kan vara olja, till exempel palmolja eller någon annan billigare olja som härdas i en kemisk process. Härdningen ger en trögflytande konsistens som kan liknas vid smör eller skokräm. Om härdningen avbryts bildas transfett. Naturligt transfett finns i mejeriprodukter och kött men nivåerna är lägre, dock lika skadliga som konstgjort.
I flera år har det kommit larmrapporter i media om hälsoriskerna med transfetter. Nu senast visar en fransk studie att förhöjda nivåer av transfetter i blodet fördubblar risken att drabbas av bröstcancer. Tidigare i år visade en annan att risken för lindrig prostatacancer fördubblas.
Känt är också att det finns ett klart samband mellan hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, bukfetma och transfetter.

Här finns transfetter:

Blockchoklad
Buljongtärningar
Chokladbollar
Dressingar
Fett kött från lamm och kor
Friterad mat, t ex pommes frites, friterad kyckling
Färdigmat som pajer, vårrullar, piroger
Godis
Grädde
Industritillverkade färdigsåser
Godis och snacks
Industribakade kakor, skorpor, rån, kex och tårtor
Jordnötsringar
Micropopcorn
Ost
Ostbågar
Pulvermos
Pulversoppor
Pulversåser
Smör
Snabbmat från gatukök och hamburgerkedjor


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om