Fokus klimatet
– Vi jobbade med ett annat projekt, med proteiner i jordbruksprodukter och upptäckte att jädrar vad de suger upp vatten. Proteinerna visade sig vara superabsorbenter, säger Eva Johansson, professor i växtförädling vid SLU.
De nya superabsorberande materialen kommer ur vete och potatis, och kan svälla 4 000 procent i vatten.
Upptäckten var slumpartad men forskarna vid SLU och KTH förstod att de hittat något som kunde bli ett miljövänligt alternativ i stället för de klimatförstörande material som i dag används i blöjor, och även i sjukvårdsvårdsartiklar, bindor och runt kablar.
I moderna blöjor finns antingen små kulor eller ett pulver för att de ska absorbera mycket urin. Kulorna eller pulvret tillverkas av petroleumolja som är ett fossilt material. Det går åt 1 liter råolja till fyra blöjor.
– Att kött ger stora klimatavtryck känner de flesta till men att blöjor är stora miljöbovar verkar inte många vara medvetna om, säger Eva Johansson.
Det finns även miljömärkta blöjor men de ger hon inte mycket för.
– På dem har man tagit bort plasten i det yttre höljet men det fossila pulvret är kvar och det är mer miljöförstörande än plasthöljet.
Till ett barn behövs ungefär 1 500 blöjor innan de lär sig gå på toaletten. Och blöjor används i hela världen där mammor och pappor har råd att köpa dem. År 2025 förväntas världens föräldrar lägga ner nästan 500 miljarder kronor på engångsblöjor.
I Sverige eldas använda blöjor upp, vilket är en krävande process, eftersom de innehåller då hög andel vätska. I länder där blöjor läggs på soptipp kan de förorena både mark och vatten.
– Men det är produktionen som ger den höga miljökostnaden för klimatet, säger Eva Johansson.
De nya materialen kommer inte att konkurrera med matproduktion. De tas ut lantbruks- eller livsmedelsproduktion till djurfoder eller som inte används alls. Just nu testar forskarna de nya materialen i laboratorium och gör hållbarhetsstudier.
Är det realistiskt att materialen kommer användas i blöjor?
– Många faktorer spelar in. Bland annat ekonomin, konsumenternas vilja att köpa blöjor om de blir lite tyngre än dagens, och om de blir allergisäkra – vete innehåller ju gluten.
Hon tillägger att det kan komma politiska beslut om att förbjuda fossila superabsorbenter och då får alternativen en rejäl skjuts.