– En tydlig myt är att det syns och att det handlar om för låg vikt. De som har undervikt är bara en liten del av alla människor som lever med ätstörningar. Det här är osynlig sjukdom. Efter att ha jobbat med det här i 25 år är min bild att bilder på avmagrade människor som man kan se på exempelvis filmer gör att många av de som kommer till mig och söker hjälp har så mycket skam för att de inte är underviktiga. De säger att de inte ens har en riktig ätstörning men de har de här problemen med mat, med synen på kroppen och, bland idrottare, problem med skador.
Hur jobbar du med människor som söker hjälp hos dig?
– Jag tar reda på vad som är viktigt i den personens liv och vad som behöver göras för att vi ska komma dit. Vi gör en plan som många gånger kan vara väldigt tuff. Många idrottare är ofta väldigt skadade vilket händer när man tränar för hårt i förhållande till hur man äter och återhämtar sig. Det är vanligt att de kommer för hjälp med prestationsutvecklingen och skadorna. Inte alla kommer för att de vill bli friska från en ätstörning. Det är inte ovanligt att behandlingen till en början medför träningsstopp.
Hur vanligt är det att de ger upp och smygtränar eller fortsätter äta för lite?
– Ofta. Det är otroligt ångestladdat att få träningsstopp och skriva matdagbok. Men man får visa dem att det är det snabbaste sättet att komma tillbaka till träningen och det liv de vill leva. Ofta får man backa hem och ta ett omtag. När hjärnan är upptagen av en ätstörning känns det som man gör fel när man äter, men då gäller det att betona att ångest är något vi hanterar tillsammans och det finns sätt att hantera den. Och med rätt hjälp kan man bli helt frisk.
Hur kan man hjälpa som anhörig?
– Våga fråga, våga säga det man ser utan att värdera det. Var också noga med att stanna kvar och lyssna på svaret. Det är inte säkert att man får ett riktigt svar första gången man frågar. Då får man helt enkelt försöka igen. Det finns så många fribiljetter för ätstörningar idag, att man inte äter olika saker för att man bryr sig om klimatet eller att man äter antiinflammatoriskt så att man inte kan äta kolhydrater. Det gör att det kan ta ett tag att få personer att förstå att de har en ätstörning.