– Det vi upplever nu är historiska händelser. En typisk reaktion från föräldrar, som gjort enkäten med sina barn, är att de är förvånade över att barnen har så många tankar kring corona. Men om man inte frågar, får man inte reda på vad barnen tänker, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin, Uppsala universitet.
Hon och hennes forskargrupp CHAP, Child, health and parenting, studerar hur unga upplever coronapandemin. De har gjort en digital enkät på olika talade språk och även en med bildspråk. 70 procent av alla svar de fått in är från barn 4-12 år, övriga är ifrån 13-18-åringar.
– Vi har fått ett helt otroligt gensvar. Och hela 13 procent av svaren är från 4-5-åringar.
Anna Sarkadi märker att coronaviruset har startat existentiella funderingar även hos små barn. De kan till exempel undra vad som händer om viruset aldrig tar slut eller om hela jorden blir smittad. "Då vill inte astronauterna komma tillbaka till jorden" svarar en 7-åring.
Undergångstankar är inte ovanliga: "Jag är orolig att det finns en jättejättejätteläskig corona som har ingen kropp och äter människor", svarar en 4-åring.
– De lite äldre ungdomarna oroar sig för vad smittan innebär för deras framtid och chanser att få jobb och utbildning. De saknar sina kompisar men uppskattar att skolstressen minskade när de slapp de nationella proven, säger hon.
När de gäller frågan om vad som är dåligt med corona är dock svaret ganska enhälligt: Att så många dör.
– Men de allra flesta är oroliga att någon äldre släkting som mormor och morfar ska bli sjuka och dö. Barn förstår mycket väl att någon kan dö. En del är oroliga att de själva ska drabbas men de flesta oroar sig inte för egen del utan är medvetna om att sjukdomen inte är så farlig för barn.
På frågan om vad corona är bra för är det allra vanligaste svaret att det gagnar klimatet. "Det bästa med corona är att det är bättre för miljön när vi inte flyger flygplan", konstaterar en 12-åring.
– Väldigt många har skrivit det. Barnens engagemang i klimatet är verkligen slående, säger Anna Sarkadi.
Hon konstaterar att alla verkar ha haft lätt att svara på frågorna. Hon drar slutsatsen att unga bär på många tankar om corona och märker att de funderar mycket över vårt samhälle också.
Bildspråksenkäten är ännu öppen för barn.