Det blommade en försommar

För två miljoner extrakronor har Uppsala i år blommat upp som aldrig förr. Så smått talas det om en årlig fortsättning på Linnéfirandet. Men från kommunalt håll inges inga förhoppningar om blomsatsningar framöver.

Foto: Elin Fyrby

Uppsala2007-06-14 08:04
Linnéblomstren har fyllt staden med färg och sirlig form långt mer än vanligt, och vida uppskattat, vad det verkar. Tacka Linné för det, och sponsorer och kommunpolitiker. För till vardags är det de sistnämnda som pytsar ut frodighet över staden.

Ett vanligt år är budgeten för vår- och sommarblommor i kommunen 1,3-1,5 miljoner kronor. För 2007 har Fritids- och naturvårdsnämnden lagt ytterligare en miljon till blomsterbudgeten. Dessutom bidrog sponsorer och kommunfullmäktige med en miljon kronor från jubileumspengarna, berättar Ulla Hjorton, vikarierande kulturchef i kommunen.
- Så cirka två miljoner utöver normal budget har gått till blomarrangemang. Men tulpanfestivalen känner jag inte riktigt till hur mycket den har kostat.
Kommunträdgårdsmästare Karin Åkerblom hävdar sin ståndpunkt med en jämförelse:
- En enda snöröjning efter ett rejält snöfall kostar ungefär 1,5 miljoner kronor om det görs på en vardag. På helgen kostar det mer. Blommor kostar inte särskilt mycket.
I år har, förutom stora palmer och gräsmattan på gågatan, kommunen satsat mycket på vårfloret, de tidiga blommorna, som verkligen syns och ger effekt, berättar Karin Åkerblom. Och politikerna är nöjda. Royne Modéen (m) i Fritids- och naturvårdsnämnden säger sig inte kunna så mycket om blommor och pyntning, men:
- Vi har en väldigt duktig trädgårdsmästare, som gör det här jättebra, bara hon får pengar. Och det ska vi väl se till att hon får.

Nu är Linnéveckan över. Ska man då minnas detta som något exceptionellt, som i: Ett par veckor den där försommaren 2007 sprang hela Uppsala i blom? Eller som en vändpunkt, så här: Det var den där försommaren 2007, som Uppsala tog första steget mot den blomsterstad den varit sedan dess?
Det lutar åt det förstnämnda. Ansvarig nämnd är den för Fritid och naturvård. Ordförande Ali Moulavi (m) kan efter ett möte i nämndens arbetsutskott meddela följande:
- Vi har sagt att kostnaden för blomning nästa år ska ligga på 2006 års nivå. Egentligen bryter vi inte ner det på så små poster, utan det är pengarna för park och natur vi pratar om. Samtidigt har vi begärt in en utvärdering av vad blommorna under Linnéveckan har kostat totalt sett, för att ha diskussion med företagare och andra inblandade aktörer, för att se om vi kan göra något liknande som i år.

Budget för 2008 antog Kommunfullmäktige upp för någon vecka sedan. För nämnden återstår att, inom de givna ramarna, fördela pengar åt både idrott, fritid, park och natur. De borgerliga ledamöterna, som i praktiken sitter på pengarna, är, liksom Ali Moulavi, mycket försiktiga i sina önskemål. De hänvisar till alla de hål de har att stoppa pengar i. Oppositionen levererar kritik:
- Vi tycker att alliansen har en tendens att prioritera idrotten före park och natur. Man kan ju kanske störas av om mycket pengar läggs på blommor. Men jag tycker att det här året visar att det var värt det, hur fint det kan bli i staden, tycker Erik Pelling (s).
- Blommor är inte så stor del av nämndens budget, och kommer många till del. Så jag skulle vilja att man i fortsättningen hade en betydligt högre nivå än 2006, säger Helena Nordström Källström, miljöpartiet.

Till i år sköt kommunfullmäktige till lite extra. Men när UNT hör med fullmäktigeledamöterna hur stort intresset är för framtida blomsatsningar, är svaret lika svävande som uppskattningen av blommorna varit stor. Därifrån tycks inga särskilda initiativ för blomstren komma.
Återstår då sponsring. Det förutsätter villiga företag och diskussionerna är inte påbörjade än. Karin Åkerblom påminner om att det är i juni månad vårlökarna beställs, perenner lite senare, för att drivas upp till nästa år. Att i januari vilja ha extrablommor blir svårt och dyrt. Det är nog så, ett undantag, att Uppsala blommade en försommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om