"Det blir barnen som får betala"

Konsekvenserna av beslutet att nästan fördubbla lokalhyran för idrottshallar har i flera fall resulterat i höjda årsavgifter för barn och unga.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-10-16 15:09

De barn som tränar i till exempel KFUM Uppsala Basket får i dag betala en betydligt högre årsavgift än förra året.

Paola Oras, Uppsala, är basketmamma till en tolvåring som tidigare tränade i klubben. När familjen återvände till Uppsala nu i höst efter att ha bott utomlands ville sonen fortsätta med basketen. Det visade sig då att årsavgiften höjts kraftigt.

– Tidigare har vi betalat 1 200 kronor i årsavgift, men nu hade den plötsligt höjts till 3 200 kronor. Basket är ju ingen materialsport så man tänker sig inte att det ska kosta så mycket, säger Paola Oras.

Hon är orolig för att de höjda avgifterna för barns och ungdomars träning ska leda till att idrotten blir en klassfråga. Förutom de socioekonomiska perspektiven har särskilt Uppsala Basket gjort sig känd för socialt ansvar genom att arbeta med barn från segregerade områden.

– De höga priserna kan bli ett hinder för integration i och med att de mest utsatta barnen och ungdomarna inte kommer att kunna fortsätta träna. När det gäller barn i den här åldern ska det inte vara fråga om att ha råd eller inte, säger hon.

Paola Oras är sjuksköterska, och från det perspektivet ser hon friskvård och hälsa som viktigt.

– Alla barn ska ges möjlighet att hålla på med idrott. Men nu har det blivit såpass dyrt att det har blivit en klassfråga och barnen får betala i slutänden.

Det var i november förra året som den rödgröna majoriteten i idrotts- och fritidsnämnden klubbade igenom förslaget att höja priserna för att hyra idrottshallar från 80 till 150 kr i timmen.

– Den här situationen är ju ytterst resultatet av ett politiskt beslut, säger Paola Oras.

Kommunalrådet Rickard Malmström, MP, är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, och håller med om att situationen är knepig. Bakgrunden är att vissa föreningar äger sina hallar medan andra hyr dem, förklarar han.

– Situationen är fortfarande orättvis. De klubbar som har egna hallar är fortfarande mycket mindre subventionerade. Det ska inte premieras mindre att sköta en hall på egen hand. Beslutet om höjningen av hallhyran gjordes för att det skulle bli mer rättvist, säger Rickard Malmström som är stolt över reformen:

– Ytterst handlar det om rättvisa förhållanden för barn och unga i Uppsala. Och jag kan inte se att höjningen av årsavgifter skulle vara genererad av den förändringen, och köper inte att man skyller ifrån sig på kommunen. Kommunen står för 350 kronor av de 2000 som utgör höjningen.

Enligt Rickard Malmström väntar ytterligare en reform under 2018: fem miljoner kr extra till föreningsstöd, öronmärkta för barn och unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om