Det auktoritära Ryssland

Säkert var det terrorister från Tjetjenien eller någon annan del av norra Kaukasus som genomförde självmordsattentatet på Domodedovoflygplatsen i måndags. Men i den miljö som skapas av bristen på öppenhet och fristående nyhetsförmedling frodas rykten av alla slag.
Många utgår från att det var den ryska säkerhetstjänsten FSB som låg bakom de hussprängningar 1999 som kraftigt förbättrade Vladimir Putins möjligheter att ta steget från premiärminister till president.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-01-30 00:00

Nu går rykten om läckor från Wikileaks om förbindelser mellan den politiska makten och den organiserade brottsligheten. Läckorna skulle börja publiceras i Rysslands mest regeringskritiska tidning Novaja Gazeta i slutet av januari. När dessa rykten först dök upp i november utsattes en bank som ägs av miljardären Aleksandr Lebedev som också äger Novaja Gazeta för en attack av beväpnade män. Händelsen stämmer väl med den vanliga uppfattningen att politska makthavare använder den organiserade brottsligheten för att göra sådant som den själv inte lagligen kan utföra.

Stödet för Putin är inte längre lika starkt som förut. Det finns en opinion som vill återupprätta rättssäkerhet och genuin politisk pluralism. Denna opinion har ofta trott sig ha stöd från landets nuvarande president Dmitrij Medvedev. Men Medvedev själv tycks inte vilja eller våga hävda sig mot sin företrädare Putin. Som läget nu ser ut så talar det mesta för att Medvedev blir en parentes och Putin återkommer som president i valet 2012.

Om Medvedev inte gör honom rangen stridig så lär ingen annan heller ha möjlighet att bli mer än en symbolisk utmanare. Kort före jul greps en av landets mest kända demokratiska ledare, förre biträdande premiärministern Boris Nemtsov, vid en demonstration i Moskva och berövades friheten i femton dagar. Myndigheterna vågar inte gå längre än så med en person med internationella politiska försänkningar, men varningen var tydlig: Ingen kommer att tillåtas bygga upp ett politiskt alternativ till den nuvarande maktapparaten.

Samma budskap hamrades in när den sedan åtta år fängslade förre ”oligarken” och oljemiljardären Michail Chodorkovskij samtidigt, på mer eller mindre fabricerade åtalspunkter, dömdes till ännu ett långt fängelsestraff. Hans oljebolag Yukos togs 2003 över av Putins närmaste hantlangare, Igor Setjin, vice premiärminister med ansvar för energifrågor och styrelseordförande i oljebolaget Rosneft. Chodorkovskij anklagades för skattefusk, men den verkliga ”brottet” var nog att han hade bidragit till att finansiera oppositionsgrupper. Budskapet till övriga oligarker var: Ni får behålla era företag och förmögenheter mot att ni avstår från alla politiska ambitioner och accepterar de maktförhållanden som råder.

Självmordsattentatet ger Putin nya möjligheter att hävda att Ryssland bara kan styras med auktoritära metoder. Men så har landet nu styrts ganska länge, utan att säkerheten på något avgörande sätt förbättrats. Vänder man på perspektivet så är det lika korrekt att säga att attentatet skadat tilltron till den ryska ledningens förmåga att garantera stabila samhällsförhållanden och ett klimat som är gynnsamt för utländska investeringar och ekonomisk tillväxt.

Den senaste tiden har ryska myndigheter gjort stora ansträngningar för att locka utländskt kapital till landet. Det går inte längre att bygga ekonomin på olja och gas. Dmitrij Medvedev tycks ha en ganska klar bild av vad som verkligen behövs – inklusive ett självständigt och pålitligt rättsväsende – och skulle i måndags ha flugit till det internationella ekonomiska toppmötet i Davos för att sedan fortsätta runt i olika västländer.

Ryssarna har samma rätt som alla andra att leva i säkerhet och slippa hotet från terrorismen. Men begrepet säkerhet har flera sidor. ”Hårda tag” i förening med korruption och ett politiskt styrt rättssystem skapar varken säkerhet eller utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om