"Det är viktigt att lärarna trivs"

På torsdagen presenterade Uppsalas rödgröna majoritet sin plan för att locka 1 000 nya medarbetare till skola och förskola de närmaste åren.

Linda Eskilsson (MP), Caroline Hoffstedt (S) och Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör, höll i pressträffen där skolplanen presenterades.

Linda Eskilsson (MP), Caroline Hoffstedt (S) och Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör, höll i pressträffen där skolplanen presenterades.

Foto: Karolina Tolstav

Uppsala2016-12-15 17:22

En växande stad och många pensionsavgångar gör att Uppsala kommun kommer att behöva rekrytera både förskollärare, barnskötare, lärare och skolledare. Sammanlagt handlar det om runt 1 000 medarbetare de kommande sex åren.

– Styrkan i det här är att vi tar ett helhetsgrepp. Både att vi ska bli en attraktiv arbetsgivare för dem som funderar på att utbilda sig och satsa på att behålla och utveckla de lärare och skolledare som redan arbetar inom skola och förskola, säger Caroline Hoffstedt, (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Under året har arbetet pågått för att få fram en strategi för att klara detta. Man har haft träffar med skolpersonal och med Uppsala universitet och gjort enkäter med lärarstudenter för att ta reda på vad som behövs.

– Det blir svårare att locka nya medarbetare om inte de som redan är i yrket trivs, det är viktigt, säger Caroline Hoffstedt.

Lärarna har under träffarna tryckt på både arbetsmiljön och yrkets status, då ingår både löneutvecklingen och de karriärmöjligheter man har som lärare.

– Men de säger också att vi från kommunen är för dåliga på att lyfta det som är positivt med läraryrket, att det är ett jobb med stora utvecklingsmöjligheter, säger Caroline Hoffstedt.

Förutom att lyfta yrkets status vill man utveckla ledarskapet inom skolan och ge stöd till personalen, bland annat avlasta administrationen genom att inrätta lärarassistenttjänster.

Man vill också erbjuda lärarstudenterna sommarjobb i kommunens lovskolor och även öka möjligheten att ge dem vikariat i skolor och förskolor.

– Vi måste få lärarstudenterna att vilja stanna hos oss i Uppsala efter utbildningen, säger Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden.

Hon höll i dialogträffarna med förskolan under våren. Där framkom det att många som arbetar inom skola och förskola gärna vill att dialogen ska fortsätta under arbetet med att göra verklighet av planen.

– Vi har tagit till oss det. Vi vet inte riktigt i vilken form än, men den dialogen är något som hela Uppsala kommun skulle vinna på, säger Linda Eskilsson.

Planen ska upp för beslut i utbildningsnämnden på måndag och Caroline Hoffstedt hoppas på politisk uppslutning över blockgränsen när den ska genomföras 2017–2022.

– Det sitter många kloka ledamöter i utbildningsnämnden och vi behöver alla kloka idéer. Vid genomförandet kommer det också att vara mycket fokus på medarbetarna och det de kan bidra med av råd och hjälp i arbetet, säger hon.

Planens fyra punkter

1. Investering i ledarskapet

En ledarskapsutbildning och mentorskapsprogram för framtida skolchefer.

En arbetsgrupp ska ha fokus på att utveckla dagens chefer.

2. Lyfta yrkets status

En Uppsalamodell för karriärvägar ska tas fram av styrgrupp med politiker och tjänstemän.

Tydliga grunder för lön och löneutveckling.

Aktivt varumärkesarbete för att lyfta yrkets fördelar.

3. Stödinsatser

Lärarassistentjänster inrättas.

Användandet av digital teknik i klassrummet ska underlättas.

Fortsatt deltgande i regeringens satsningar på bland annat minskade barngrupper, lärarlyft, specialpedagoger.

4. Locka lärarstudenterna

Studenter erbjuds sommarjobb.

Möjlighet att vikariera.

Ökat samarbete med Uppsala universitet kring examensjobb och uppsatsskrivande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om