– När det är dyrare än ett visst antal basbelopp ska vi inte bevilja den här typen av assistans i hemmet. Då rekommenderar vi ett särskilt boende av kostnadsskäl. Men också för att det kan vara medicinskt säkrare för individen. Det finns bra boenden där man är duktig på att hantera infektioner, säger Monica Östman (S), ordförande i äldrenämnden.
Hon säger dock att det är tuffa beslut att fatta när man tvingas gå emot viljan hos den som behöver omvårdnad.
– Vi måste ta hänsyn till kostnadsaspekten. Det handlar om skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen. Och i skälig levnadsnivå ingår inte att man kan kräva att bo tillsammans med familjen, om man inte har barn under 18 år. Vi måste också behandla alla någorlunda likadant. Vi har i dag 1 500 brukare i omsorgsboenden. Det är fler som vill ha den här typen av omvårdnad, men vi kan inte ta den typen av omvårdnad för väldigt många människor, säger Monica Östman.
Yvonne Jonsson, avdelningschef på äldreförvaltningen, säger att man räknat kostnaden för Lars Skiölds omvårdnad med god marginal. Men exakt vad skillnaden i kostnad om han vårdas hemma eller på ett omvårdnadsboende kan hon inte säga.
– De här räkneexemplen är utifrån de avtal vi har med utförarna av de olika vårdboendena. Om man har fått plats på ett boende och det visar sig att dygnskostnaden inte är relevant med behoven så kan verksamheten vända sig till oss och ha synpunkter på vad som är möjligt och omöjligt. Och då för vi den dialogen med dem., Även om vi skulle ge en extra ersättning finns det god marginal, säger hon.