"Det är tack vare mina vänner som jag klarat mig"

Anna Hällström skadades i en trafikolycka men har ännu inte beviljats färdtjänst. Fördröjningar på ortopeden vid Akademiska sjukhuset har gjort att hon fått avslag.

Fraktur. Anna Hallström bläddrar bland avslag och intyg. Sedan hon skadade sina hälar i en trafikolycka i juni har hon varit beroende av vänner och släkt. Någon färdtjänst har hon ännu inte fått.

Fraktur. Anna Hallström bläddrar bland avslag och intyg. Sedan hon skadade sina hälar i en trafikolycka i juni har hon varit beroende av vänner och släkt. Någon färdtjänst har hon ännu inte fått.

Foto: Jonas Larsson

Uppsala2014-08-26 10:00

Anna Hallström hade varit i Knivsta på lunch och skulle åka tillbaka hem till Uppsala. Strax innan hon skulle svänga ut på E4:an fick hon syn på lastbilen.

– Är det så här jag ska dö, hann jag tänka. Tog spjärn med fötterna och sedan small det.

Anna klarade sig, men fick frakturer på båda hälarna. Sedan olyckan inträffade i mitten av juni, har hon varit rullstolsburen. Trots att hon inte kan åka och handla, posta ett brev eller ens ta sig ut ur sin bostad har hon ännu inte fått någon hjälp med färdtjänst. Hon fick jaga läkaren på ortopeden två gånger innan hon fick det intyg som kunde bevisa att varaktigheten på hennes funktionshinder överstiger de tre månader som krävs. Anna är missnöjd med hur ortopeden vid Akademiska sjukhuset har agerat.

– Jag tycker att ortopeden borde ha fixat ett intyg direkt så jag hade kunnat ansöka om färdtjänst med rätt intyg. Det borde inte ta en månad, utan vara klart när man lämnar sjukhuset. Jag har fått bekosta alla mina resor själv.

På ortopeden vid Akademiska sjukhuset beklagar man det som har hänt.

– Vi är inte perfekta, så enkelt är det. Det är tråkigt att hon behövt jaga oss och jag beklagar verkligen att det har blivit så här, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef vid ortopedikliniken.

Att skriva ut underlag som färdtjänst sedan kan besluta om är ingenting som görs automatiskt, utan någonting som patienten måste be om.

– Vi har inget klart paket med underlag som vi skickar med patienterna. Ibland är det svårt för läkaren att bedöma hur länge patienten kommer att vara funktionsnedsatt och det inte alltid patienten behöver ett intyg. Vi kan inte skriva ut 100 lappar i onödan. Men om patienten ber om ett intyg, utfärdar vi det gärna. Sen är det upp till färdtjänsten att bevilja det.

Det är kontoret för samhällsutveckling som ansvarar för färdtjänsten i kommunen. Läkarintyget är avgörande för att en sökande ska få rätt till hjälp.

– För att ha rätt till färdtjänst krävs att man har väsentliga svårigheter över tid, minst tre månader. När vi får in en ansökan går handläggaren efter läkarintyget, säger Ralf Nord färdtjänstchef vid Uppsala kommun.

Anna har fått avslag på tre ansökningar om färdtjänst. Nu hoppas hon att hennes fjärde ska beviljas.

– Det är tack vare mina vänner som jag klarat mig. Jag har varit med om en traumatisk händelse och jag är besviken på hur systemet fungerar – att man ska behöva kämpa på det här sättet. När man har så otroligt ont, har man inte någon ork att ringa samtal och skicka ansökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!