Trots att det står fem vitrinskåp fulla med Gahns produkter i hallen så luktar det inte särskilt mycket tvål när UNT kommer på besök.
Men när Annelie öppnar de olika askarna och skruvar av locket till Watzins hårvatten så börjar det dofta. För Annelie händer något alldeles speciellt när hon står där bland askarna, tvålarna, parfymerna, sinkpastan, ögonbadet, sminket och barnpulvret...
– Det som tilltalar mig är att produkterna är så vackra. Man lade ner en sådan själ på att göra designen och utförandet bra. Som den här asken, där kvinnor i tvålfabriken har suttit och lindat in tvålarna i papper, säger hon, och visar en ask från 1930-talet med ett par väldoftande presenttvålar.
Det var just en sådan ask som allting började med. Maken Christer kom hem från loppmarknaden på Vaksala torg och visade en tvålask från Gahn. Sedan var hon såld. Genom åren har de båda letat efter Gahns produkter på loppisar, samlarmässor och genom annonser i UNT. Responsen har varit stor, bland annat från tidigare Gahn-medarbetare som haft produkter sparade. Nu är delar av samlingen utlånade till Uppsalas industriminnesförening. Henrik Gahn startade sin verksamhet under firmanamnet Aseptin Amykos AB 1867. När Gahns producerade sin sista tvål 1968 låg fabriken på Kålsängs gränd i Uppsala.
Hennes favoriter i samlingen är tvålformen som fabriken använde för att tillverka tvålar där man ser ett par kyssa varandra. Hon visar även en kartong, innehållande en komplett uppsättning av lackstänger i olika färger. Bara de rika unnade sig en sådan lyx på julklapparna. Trots sitt ivriga samlande tror Annelie att hon bara lyckats fånga en bråkdel av alla de produkter som tillverkades under de 101 åren. Om det vittnar Gahn-försäljarnas prislistor, som hon också har fått tag på.
– Jag har varit samlare i hela mitt liv. Jag var nog Eriksbergs största containerdykare på 1970-talet. Mamma blev tokig på alla saker som jag släpade hem. Jag hittade bland annat en lådkamera som följt med mig varje gång jag flyttat.
Har du några konkurrenter på loppmarknaderna?
– Ja, det finns faktiskt vissa Uppsalabor som samlar på Gahns, men de har inte så här mycket.
Finns det något som du saknar i din samling?
– Nej, inte något som jag vet om. Det vi jagade i många år var den här svarta tvålkoppen med guldtext. En samlare i Göteborg hittade den åt oss, säger hon intill hyllraden med tvålkoppar från Gahns i olika färger.
Glädjen över ett nytt fynd, hur länge håller den i sig?
– Tills saken kommit in i skåpet. Sedan tänker man inte mer på det. Men det är kul att ha alltihop. Det är som att ha en vacker tavla som man går förbi och tittar på.