"Det är rena bluffakturor"

När hyresförhandlingarna om Flogstahöghusen strandade valde fastighetsägaren Heimstaden att skicka ut den nya hyreshöjningen till de boende ändå - trots att det inte fanns någon överenskommelse.

Flogsta höghus.

Flogsta höghus.

Foto: Christine Richter

Uppsala2016-12-21 20:11

När Heimstaden och Hyresgästföreningen skulle hålla förhandling om hur mycket den årliga hyreshöjningen skulle ligga på för de boende i höghusen i Flogsta, hade man vitt skilda åsikter: Heimstaden ville se en ökning på dryga 2 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att den rimliga nivån borde vara 0,5 procent. Heimstaden valde då att gå ur förhandlingarna, och inte långt efter det skickades en ny hyresavi till de boende, med en höjning på 1 procent, trots att ingen överenskommelse nått.

– Det normala är att man går till hyresnämnden när förhandlingar strandar, det här är en högst tvivelaktig metod att skicka ut en ny hyresavi till de boende direkt. Det är rena bluffakturor, säger Johan Pelling på Hyresgästföreningen, som menar att detta är att utnyttja hyresgästerna.

– Många oroliga hyresgäster har hört av sig och frågat om de ska betala den nya hyran eller inte, och vissa har gjort det av rädsla för vad som kanske kan hända om de inte gör det. Man har respekt för hyresvärden och vet oftast inte vad man har för rättigheter i sådana här frågor, och det vet Heimstaden om. Det här är en fullt medveten strategi från deras sida för att få igenom hyreshöjningen genom att skrämma hyresgästerna till att skriva på.

Heimstaden anger ökade kostnader som skäl till att hyreshöjningen på 1 procent är nödvändig, men det ställer sig Johan Pelling tveksam till.

– Det är ingen slump att den här branschen lockar riskkapitalister, vi vet att privata fastighetsägare som Heimstaden går väldigt bra just nu. Vi har en ekonomisk situation nu med låga räntor och låg inflation, hyreshöjningarna ska inte behöva bli så höga.

Till SVT Uppsala svarar Heimstadens förhandlare Pontus Rode att det är fel att enbart se till branschens resultat, utan att det i Uppsala finns ekonomiska skäl till att höja hyrorna.

– De kan inte titta på Heimstadens resultat nationellt, utan man måste se på hur det ser ut för bolaget här i Uppsala. Det är ingen lysande affär att ha de här höghusen, för det är väldigt högt slitage jämfört med våra andra fastigheter, säger Pontus Rode till SVT, som beklagar att förhandlingarna strandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!