I en källarlokal, vid Kvarngärdesskolan, ligger Kvarngärdets fritidsklubb. För att ta sig in och ut i lokalen måste man ta sig upp och ner för en trappa, något som tioårige Egor Bergman inte klarar av på egen hand. På grund av ryggmärgsbråck använder han rullstol och för att kunna ta sig till och från fritidsklubben måste hans pappa eller någon ur personalen bära honom upp och ner för trappan.
– Han har sett framemot att börja på fritidsklubben hela sommaren och så blir det så här, säger Michael Bergman.
I maj hölls ett möte där både Egors pappa och verksamhetschefen för fritidsklubben medverkade. Då gick man igenom vilka förändringar som krävdes för att förbättra tillgängligheten i fritidsklubbens lokaler. Men trots detta var ingenting åtgärdat när sonen började på fritidsklubben den första augusti.
– Då blev jag väldigt arg. Ingen hade hört av sig till oss och berättat att åtgärderna inte var klara eller hur långt man kommit, säger Michael Bergman.
Enligt verksamhetschefen, Merja Jeremar Haanpää, är arbetet med att få en lösning på tillgänglighetsproblemen igång. En hissanordning ska installeras och toaletten kommer att göras om. Efter mötet i maj uppfördes en begäran om en lokalförändring, men tre månader senare har ändå inget hänt.
– Sådana här ärenden går ibland fort och ibland tar de tid. Men jag har inte släppt det, utan ligger på hela tiden, säger Merja Jeremar Haanpää.
Eftersom det är flera aktörer inblandade vet hon inte exakt vad det är som gjort att det tagit tid, men en förklaring, menar hon, kan vara att det har varit semestrar som kan ha gjort att det hela har fördröjts. Eftersom det hela har dragit ut på tiden har Egor Bergman erbjudits andra alternativ. Bland annat erbjöds han att få vistas i en skolsal på Kvarngärdesskolan istället eller att byta till Gränby fritidsklubb, som är mer anpassad.
– Han går ju på Kvarngärdesskolan och vill ju självklart fortsätta gå på fritidsklubben här med sina vänner. Dessutom väcker det en del andra frågor som till exempel vilka fler barn som ska vistas i skolsalen. Men det har jag inte fått något svar på, så det är inget alternativ, säger Michael Bergman.
Något slutdatum för när hissanordningen ska vara på plats och när toaletten ska vara färdig finns inte i dagsläget. Nu har Michael Bergman anmält Kvarngärdets fritidsklubb till diskrimineringsombudsmannen i hopp om att kommunens hantering av liknande ärenden ska bli bättre.
– Jag hoppas att detta leder till att kommunen måste vässa sig. Det är oacceptabelt att det inte hänt något på tre månader, säger han.