Det är mycket på gång, tycker Leijonborg

Väldigt mycket är på gång i högskolevärlden just nu. För mycket?- I mina dystra stunder tror jag det, säger högskoleminister Lars Leijonborg (fp). UNT träffade honom under ett nordiskt ministermöte i Uppsala på tisdagen där flera av framtidsfrågorna diskuterades.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-04-30 00:01
Hur bra är den svenska högskolan?
- Det vet vi inte. Jag är engagerad i att OECD ska införa undersökningar av vad studenterna verkligen kan efter examen och har ansökt om att Sverige ska vara pilotland för detta. Sanningen är att vi i dag inte vet hur det ser ut. Men vi vet att det går rätt bra för Sverige och att svenska studenter klarar sig bra utomlands.

Hur bra är svensk forskning?
- Sverige är forskarnation av rang. Så betraktas vi utifrån. Men vi är beroende av några få stora företag som Ericson och Astra. Dessutom ser vi en svag nedåtgående kurva när det gäller kvantiteten, till exempel i hur ofta svenska forskare citeras. Det är en utmaning för mig att bryta den trenden.

Vad krävs för att lyckas med det?
- Att det behövs mer pengar kommer vi inte förbi. I dag har vi en del torftiga miljöer i ett underfinansierat system där forskarna först söker pengar och sedan måste söka nya så fort pengarna kommit. Men vi vill få ett tydligare kvalitetsperspektiv i anslagsfördelningen. Man ska inte få pengar bara för att man fått det av tradition.

Uppsala universitet har tydligt markerat att det behövs betydligt mer pengar från er och att anslagen till civil forskning inom kort måste nå målet om 1 procent av BNP. När kan det ske?
- Vi har aldrig lovat 1 procent till forskning borträknat militärens forskning. Det är heller inget mål som EU satt upp och det är inte ett realistiskt mål. Men 1 procent till all forskning ska vi nå.

När?

- Inom den period som höstens forskningsproposition kommer att omfatta, fram till år 2012.

Uppsala universitet är mycket positivt till att kvalitetsperspektivet ska lyftas fram när ni fördelar pengar.
Hur ser du på Uppsala universitets unika, internationella utvärdering av all sin forskning som blev klar i höstas
?
- Vi tänker oss nu en nationell variant av vad Uppsala gjort, en Uppsalamodell. Jag har också presenterat Uppsalas modell för min ministerkollega i Frankrike.

I höstas kom utredningen om hur pengarna i statens budget ska fördelas mellan högskolor och universitet. Uppsala universitet uttalar i sitt yttrande en stark oro för att breda universitet som Uppsala och Lund kommer att missgynnas med den modell som utredningen föreslår. Hur ser du på det?
- Vi är inte riktigt färdiga än och går nu igenom remissvaren med stort intresse. Men min princip är att en excellent forskargrupp ska kunna få stöd var den än befinner sig. Kvaliteten ska fälla utslaget. För mig är det väldigt viktigt att vi har några breda universitet av världsklass och där är Uppsala och Lund det närmaste vi kommer.

Studiemedlet har varit uppe till debatt senaste dagarna. Kommer det att höjas, och i så fall när?
- Ja, som jag uppfattar finns det ett klart stöd i regeringen för en höjning. Dock vet vi inte om det kan bli 2009 eller 2010, eller hur mycket.

Studentkårerna landet runt har tryckt på för mer tid med lärare i undervisningen. Hur ser du på det kravet?
- Det här är en synnerligen viktig diskussion och det finns ett samband mellan lärartid och kvalitet. Vi har tillfört särskilda pengar för detta i våra två senaste budgetar.

Du vill korta studenternas studietid för att de snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden. Vart tog bildningsbegreppet vägen?
- Jag tror inte att det har med bildningslängtan att göra när studenter tar fyra år på sig att ta en examen som är treårig. Men visst är det bra att bredda sig och det kan vi uppmuntra.
Resursutredning, befattningsutredning, forskningsproposition, studiesocial utredning, kårobligatoriets avskaffande, utredning om framtiden för Vetenskapsrådet och de stora forskningsstiftelserna, frihetsutredningen om ökad autonomi för högskolorna ...

Det är mycket nu.
- Ja. Jag visade en powerpointbild för mina nordiska kolleger i dag på allt vi har på gång. Listan blev lång.

Är det för mycket på gång?
- I mina dystra stunder tror jag det.
Personligt
Lars Leijonborg
Aktuell: Högskole- och forskningsminister som på tisdagen hade möte med sin kolleger från de nordiska grannländerna i Uppsala.
Ålder: 58 år.
Familj: Två barn.
Utbildning: Socionomexamen 1974
Skulle vilja studera: "Det finns så mycket. Jag kan bli fascinerad av de mest egendomliga ämnen. Men varför inte polarforskning?"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!