Böcker och block ligger slött utspridda runt flera gäng som har valt att förlägga studierna utomhus när solsuget blivit allt för påtagligt. Studietekniken är i många fall högst tveksam och många verkar tro att böckerna läser sig själva. Albert Sandvall ligger tillbakalutad i en bänk vid ån, norr om Skolgatan. Men han har åtminstone boken uppe.
– Jag har haft tenta rätt nyligen och har en lugnare period med studierna. Det går väl an att sitta så här någon gång ibland, men man kan nog inte bara plugga ute, säger han.
Kompisen Katarina Odelberg som pluggar juridik är snabb att anmärka att ekonomstudenter slappar betydligt mer och själv testar hon öronproppar för att effektivisera studierna i solen.
– Vi har bara en tenta per termin och kan inte riktigt ta det lika lugnt. Vi får väl se hur det går, men biblioteket är nog en bättre plats för lärande, säger hon.
Längre ner längs ån, på bryggan mellan Jernbron och S:t Olofsbron, sitter ännu ett gäng som har sol på schemat. Men de hymlar inte med att de har lagt ner ambitionerna att plugga mer i dag.
– Det är alltid mycket folk på den här bryggan och vi brukar dra ner hit efter skolan och sitta och hänga och käka lite, säger Mohammed Nabhani och pekar på en tom salladsförpackning.
Umgänget längs ån kan fortlöpa i timmar och folk kommer och går.
– Snart tillbaka, jag ska bara köpa jordgubbar, säger Lucas Passos som är näst på tur att skynda i väg till en närliggande kiosk för att fylla på förrådet med ätbart.
Allt som oftast är det solen som avgör hur länge de blir kvar, men det finns andra faktorer som kan påverka, så som fotbollsträning eller...
– Det beror ju på om det är en bra uppställning som är här och i dag ser det lovande ut, säger Pontus Malmesjö-Bröms och tittar pillemariskt på vännerna runt omkring.
– Särskilt nu när Lucas drar för att handla, tillägger han och de andra skrattar hjärtligt.
Och det här med mat vid ån är vanligt förekommande. I parken nedanför Gotlands Nation har ett gäng dukat upp en familjemiddag bestående av pizza och kebab från ett närliggande gatukök.
– Det blev lite spontant att gå hit och käka när de var så fint väder, säger Malvin Sagren som är en van åhängare.
Hans lilla kusin Algot de Groot säger inte så mycket, men även han verkar trivas förträffligt med brygghänget och med pizzaslicen som han smaskar på.
Algots föräldrar Peter Galva och Minna De Groot berättar att de vanligtvis brukar hänga lite längre norrut ut längs Fyrisån, där de bor.
– De har ju gjort i ordning väldigt fint vid ån vid de nya bostadshusen vid Fyrisvallen, och folk brukar ju till och med bada där även om det är tveksamt hur bra det är, säger Peter Galva.
Minna nickar instämmande och berättar att det inte är badstegar utan räddningsstegar utifall att någon ramlar i av misstag. Men Malvin Sagren har i alla fall testat Fyrisån som badplats.
– Det är kul att hoppa från bron där, säger han glatt medan de andra ser något skeptiska ut.
Det är längs ån det händer
Så snart solen tittar fram vallfärdar folk till Fyrisån för att sola, plugga eller äta glass. City är alltid där det händer och har dragit ner till ån för att hänga med de som hänger.
Så snart solen tittar fram samlas folk längs Fyrisån.
Foto: Joakim Malmberg
... Uppsala kommun har jobbat hårt i några år med att utveckla Årummet, området kring Fyriån mellan Luthagsesplanaden och Islandsbrob, med sittbryggor, blomster och konstnärlig utsmyckning. Nu har det blivit dags att ta tag i åstråket söder om Islandsbron, ner till Kungsbron.
...Det finns 16 broar över Fyrisån i centrala Uppsala, räknat från Fyrishovsspången i norr till Kungsängsbron i söder...
...En sjuttonde bro är under uppbyggnad, men arbetet har blivit försenat. Det ska bli en cykelbro nedanför Islandsbron, men under bygget kan restaurangbåtarna som håller till utanför Flustret och Riverside varken komma in eller ut ur hamnen.
... att den uppvärmda bronsstatyn norr om Västgötaspången föreställer profeten Jona och är ett konstverk av Kajsa Mattas.
... Årummet belönades 2005 med UNT:s stadsmiljöpris med motiveringen att miljön längs Fyrisån i centrala Uppsala har förnyats, förbättrats och förskönats av Uppsala kommun under en följd av år... och mötesplatser skapas i en ännu pågående process. Den konstnärliga gestaltningen förstärker känslan av ett offentligt vardagsrum för Uppsalaborna.