"Det är inget fel på kvinnors kroppar"

Heterosexualiteten är peniscentrerad och har ett stort fokus på vaginala samlag. Ändå finns det så många andra sätt att ha sex på, det vet de som lever mer queert.

Hollywood-skylten.
Foto: Damian Dovarganes/AP/Scanpix

Hollywood-skylten. Foto: Damian Dovarganes/AP/Scanpix

Foto: Damian Dovarganes

Uppsala2016-11-12 05:00

Normer får dig att göra vad du förväntas göra, i stället för att undersöka hur du vill leva ditt liv och ha sex.

– Vi kan lära oss mycket av queer sexualitet. Där pratar man mer om vad just min kropp njuter av. Där kan man säga att man inte känner för vaginalpenetrerande sex, säger Renita Sörensdotter, fil dr i socialantropologi och forskare på Centrum för genusvetenskap i Uppsala.

Hon forskar bland annat om sexuella normer och sexuell hälsa och har intervjuat 21 kvinnor med vulvasmärtor.

Både killar och tjejer känner trycket från tydliga heterosexuella normer, där killen ska vara aktiv och driva sexakten medan tjejen ska vara passiv. Det finns också en manual: förspel, vaginalsamlag och när mannen kommer är det slut.

– Normer stör kreativiteten och utforskandet, konstaterar Renita Sörensdotter.

Det finns också föreställningen att man ska få orgasm samtidigt, vilket kan förstöra möjligheten att få orgasm.

Delvis är porren normbildande, det märks bland annat på att barnmorskor vittnar om ökat fokus på snabbt och hårt vaginalsex, som inte är så gynnsamt för tjejer. Men Renita Sörensdotter skyller normerna lika mycket på Hollywoodfilmer där vi matas med vaginala samlag.

Delvis har normerna förskjutits, till exempel har det blivit mer accepterat att ligga med kompisar.

Utrymmet har också ökat för olika varianter av okonventionella sexuella uttryck, till exempel handbojor, ögonbindlar och liknande.

– Men även där är vaginalsamlag i fokus. Vaginalsamlag är inte dåligt i sig, men det blir futtigt om det är det enda sättet. Det finns oändliga möjligheter till njutning, säger Renita Sörensdotter.

Hon berättar att tjejer som har sex med tjejer har fler och intensivare orgasmer.

– Det är inget fel på kvinnors kroppar utan på hur heterosexuellt sex förväntas vara. Fler borde förhandla om vad man ska prova och var gränserna går.

Vi borde prata mer om sex och tänka bortom våra könsorgan, tycker Renita Sörensdotter. Kroppen är så mycket mer, den är även mycket hud, muskler och nerver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om