"Det är farligast nu i början av säsongen"

I genomsnitt drunknar tio personer i Sverige varje vinter efter att ha gått igenom isen. Vi träffade ­Naturskolans Per Hedberg som har koll på hur man skrinnar säkert.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-12-17 05:00

Förra vintern var bra för den som tycker om långfärdsskridskor. Men med fler isdagar följde fler olyckor. Under säsongen 2015/16 drunknade 17 personer vid isolyckor och från klubbar runt om i landet rapporterades totalt 272 så kal­lade plurr in till nätverket Skridsko­nätet, som för årlig olycksstatistik.

– Det är farligast i början av säsongen när sådana som jag ger oss ut. Vi har rätt utrustning och stenkoll på var det går att åka och inte. Men så ser andra oss och tror att det är fritt fram att åka, berättar Per Hedberg vid Uppsala kommuns Naturskola.

Framåt vårkanten uppstår en annan fara, som inte minst kan drabba vinterfiskare. Då står solen högre på himlen och de ultravioletta strålarna kan påverka isens struktur.

– Det gör att isen kan vara väldigt skör trots att den är tjock, säger Per Hedberg.

Varje vinter besöker runt 1 500 elever i framför allt högstadiet någon av Naturskolans isdagar. Förutom att ungdomarna ska inspireras att vistas ute i naturen och få prova på olika aktiviteter som går att göra på en naturis, undervisas de i issäkerhet. Den som vill får också chansen att hoppa i en vak och testa att själv ta sig upp med hjälp av isdubbar, något 300 elever gjorde förra vintern.

– För den som ramlar i en vak av misstag är det otroligt bra att ha tränat innan, förklarar Per Hedberg som själv har åkt igenom isen en gång.

– Det var på en fjärd utanför Gräsö. Isen var sex–sju centimeter tjock och det låg snö ovanpå. Jag kontrollerade tjockleken med en ispik nästan hela tiden, men det förtog nöjet så jag slarvade och kom ut på tre och en halv centimeter tjock is. Jag förstod av ljudet på isen vad som skulle hända och hade hjärnan inställd på vad jag skulle göra redan innan jag gick igenom, berättar han.

Det som händer när någon hamnar i en vak är att kroppen får en chock av kylan. Vissa börjar hyperventilera och kan inte ropa på hjälp, men genom att blåsa i en visselpipa kan man både påkalla hjälp och lugna ned andningen.

Förutom att en provplurrning gör att man är förberedd på kroppens reaktion menar Per Hedberg att det skapar en trygghet att veta att man klarar av att ta sig upp. Han skulle gärna jobba mer med att låta även allmänheten provplurra.

– Nu går det bara att göra när vi har öppet hus på sportlovet, men förhoppningsvis är det något vi kan utveckla i framtiden.

Goda råd på isen

Så bör du vara utrustad:

Ryggsäck med midjerem och grenrem. Det är viktigt att ryggsäcken innehåller klädombyte i vattentäta påsar. Luften i ryggsäcken gör att du får hjälp att flyta.

Isdubbar med visselpipa

Ispik och extrastav.

Livlina kompletterad med ett förlängningsband och en karbinhake.

Viktigt är också att inte ge sig ut på isen ensam och att ha med telefon så att man kan slå larm.

Källa: Friluftsfrämjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om