Efter terrorattackerna i Paris och Köpenhamn ser organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa att de har en ny kärnuppgift: att motverka radikalisering bland unga.
– Det är avgörande tider nu. Om vi inte gör något är jag orolig över både mer radikalisering och att det slår tillbaka mot oss vanliga muslimer, säger Mohammed Tahir som är ordförande i föreningens Uppsalasektion.
Extrema tolkningar av islam handlar om okunskap, menar han. Ett sätt att motverka radikalisering är därför utbildning om vad islam faktiskt står för. Svenska muslimer för fred och rättvisa har sådana utbildningar, men Mohammed Tahir tror att de har svårt att nå dem som verkligen skulle behöva kunskapen.
– Kanske skulle skolor kunna bjuda in teologer. När personer med extrema tolkningar av islam möter en riktig teolog har de inte en chans.
Men egentligen handlar det i grund och botten inte om religion enligt Mohammed Tahir. Utan om sociala eller psykologiska problem.
– Det här är personer som ofta inte hittat sin plats i samhället, kanske inte klarat skolan eller inte fått jobb. De blir nyfrälsta och vill vara viktiga och göra skillnad.
Att kanalisera människors frustration över tillvaron blir därför en viktig pusselbit. Mohammed Tahir efterlyser fler muslimska organisationer där unga muslimer kan engagera sig i viktiga frågor för det breda samhället.
– Många äldre diskuterar gärna vad som händer i andra länder. Vi tycker att det behövs fler diskussioner om vad som händer här hemma i Sverige och hur vi kan göra samhället bättre här.
Under fredagsbönen i Uppsalas moské i Löten brukar imamerna predika om islams fredsbudskap samtidigt som man tar tydligt avstånd från extrema idéer. Den här gråa onsdagen inne i moskén träffar vi Walid Alabichi och Omar Sara. De är delvis inne på samma linje som Mohammed Tahir: att unga behöver jobb och en meningsfull fritid.
– Då tänker de på annat, säger Walid Alabichi.
– Ja, det handlar om ett helt paket. Personen blir givande i stället för att kanske behöva tigga om socialbidrag, säger Omar Sara.
Men varför blir en del lockade av extremism tror ni?
– En del blir hjärntvättade. Men en del ser också vad som sker i världen och den orättvisa som finns och vill göra något åt det, säger Omar Sara.
Walid Alabichi håller med:
– Det blir en stark uppdelning i världen mellan muslimer och icke-muslimer.
Men i Uppsala finns inga problem med radikalisering av unga, säger de bägge två. Inte som de märkt, i alla fall.
– Vi har inte hört någon som har de här idéerna eller är intresserade av radikala grupper, säger Omar Sara.
Inte heller Mohammed Tahir har märkt av några radikala strömningar i Uppsala.
– Vi har försökt höra oss för och jag skulle nog säga att vi varit ganska förskonade.