Som UNT berättat har antalet patienter som vårdas på intensiven fördubblats under de senaste två veckorna. Det skapar stor oro hos Anne Rosendahl och kollegorna på Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning.
– Samtidigt ser vi att folk slappnar av alltmer och inte verkar ta det på allvar. De verkar tycka att det är över och följer inte de riktlinjer som finns, säger hon.
I början av covid-pandemin skrev hon ett uppmärksammat Facebookinlägg som fick stor spridning. Sedan dess har det varit en period som Anne Rosendahl beskriver som en platåfas. Det kändes som att utvecklingen gick åt rätt håll och som att man kunde börja slappna av.
– Men nu när det går åt fel håll igen blir man väldigt orolig. Hur ska vi orka en sådan här topp utan att få vila? säger hon.
I det nya inlägget beskriver hon ett nattpass där patienterna plågas av torrhosta och andningssvårigheter. "De kämpar och ångesten lyser i ögonen. [...] Vi försöker trösta, lindra, stötta, peppa, uppmuntra", skriver hon.
Att då se människor som samlas för tätt, på uteserveringar eller som på andra sätt verkar strunta i försiktighetsåtgärderna skapar frustration. Respektlöst både mot de covidpatienter som kämpar för sitt liv, och för personalen som kämpar för att rädda dem, anser Anne Rosendahl. "Det kan vara du eller dina nära som imorgon är i behov av intensivvård, pga covid eller annat", skriver hon.
När semestrarna kommer riskerar det också att bli fler "vanliga" olycksfall. Mc-olyckor och drunkningstillbud till exempel, som också kräver stora resurser. Anne Rosendahl och hennes kollegor har fått semester beviljad, men oron finns för att den kommer att dras in. Därför är den skarpa uppmaningen att fortsätta hålla sig till restriktionerna, även om man har börjat tröttna.
– Hade vi verkligen följt och respekterat riktlinjerna från början hade vi säkert haft ett annat läge nu, säger hon.