Den sydafrikanske ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu avled i söndags. Tutu kommer att minnas av många för sin kamp mot apartheid och sitt engagemang för en fredlig reform av Sydafrika. Hans Engdahl lärde känna Tutu under sin tid som professor I Kapstaden.
– Vi har träffats i många olika sammanhang, i kyrkan och på universitetet, och haft väldigt roligt. Han hade bra humor – med allvarlig bakgrund. Han visade ofta på människans skröplighet och samtidigt på Guds storhet, på ett fint sätt, säger Hans Engdahl, teologie doktor vid Uppsala universitet.
– Du har säkert hört om ateisten som sa att han inte trodde på Gud. Då sa Tutu: "ja, men Gud tror på dig".
Tutus arbete med sannings- och försoningskommissionen som bildades i Sydafrika efter avskaffandet av apartheidstyret 1996 lämnade ett stort avtryck.
– Att han blev vald till ordförande visade att det han sa och gjorde hade effekt långt bortom kyrkan, det handlade om Sydafrikas framtid. Möjligheten till försoning var viktig.
– Sanningen måste sägas samtidigt som även förövare måste kunna leva vidare. Det är hans största insats tycker jag.
Desmond Tutu utnämndes till hedersdoktor vid teologiska fakulteten på Uppsala universitet. Enligt Engdahl hade det betydelse för att stadfästa förbindelsen mellan Sydafrika och Sverige.
– Sverige har haft stor betydelse för honom, exempelvis var han här på Palmes begravning.