Boende rädda för kontorisering: "Kan kasta ut oss"

Boende i ett välkänt kvarter i Luthagen befarar att deras lägenheter kan omvandlas till kontor när en ny detaljplan klubbas. Nu ska kommunen se över planerna för att hindra kontorisering.

Erland Hinnerdal och hans grannar i Luthagen protesterar mot utbyggnadsplanerna och befarar att deras bostäder kan bli kontor. Ett planerat hus på innergården skulle dölja utsikten mot Domkyrkan.

Erland Hinnerdal och hans grannar i Luthagen protesterar mot utbyggnadsplanerna och befarar att deras bostäder kan bli kontor. Ett planerat hus på innergården skulle dölja utsikten mot Domkyrkan.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-09-02 05:00

– Som vi ser det kan fastighetsägaren, om den här planen klubbas, kasta ut oss boende och göra kontor, hotell, biograf eller något annat i hela kvarteret, säger Erland Hinnerdal, hyresgäst i Luthagens livs-kvarteret som sträcker sig mellan Sysslomansgatan och Sturegatan. Tillsammans med grannar har han tagit strid mot planförslaget.

I dag finns hyresbostäder i nästan hela kvarteret, men i bottenvåningen mot Sysslomansgatan tillåter bestämmelserna den livsmedelsbutik som finns där sedan decennier. Förslaget till utbyggnad och ny detaljplan som varit på remiss innebär att samtliga hus i kvarteret kan användas för en rad olika ändamål. De kan innehålla bostäder men också butiker, kontor, hotell och vandrarhem, matställen, biografer, föreningslokaler, lättare hälsovård och annat, allt under samlingsnamnet Centrumverksamhet.

Möjligheten till nya verksamheter i hela kvarteret framgår av bokstäverna B och C (bostäder och centrumverksamhet) i plankartan, som är det juridiskt bindande dokumentet, men nämns inte i den beskrivande texten i planförslaget. 

– Vi upptäckte det inte själva när detaljplanen var på samråd. Först när den senare gick ut på granskning insåg vi vad som stod i plankartan och kunde påpeka det i vårt yttrande, säger Erland Hinnerdal. 

I byggnadsnämnden har förslaget om att tillåta centrumverksamhet i hela fastigheten hittills fått klartecken, men sedan frågan uppmärksammats skjuts nu avgörandet fram. Beskedet från byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S) är att planen ska förtydligas när det gäller vilka lokaler och vilken typ av verksamheter som kan godkännas. Samtidigt vill hon generellt se mer flexibla planer som ger utrymme för olika verksamheter även vid bostadsbyggande, utan att det krävs en ny detaljplan som tar tid och resurser att arbeta fram:

– Vi vill ha fler centrumnära bostäder men samtidigt är det ett problem i Uppsala att vi inte har så flexibla detaljplaner. Vill någon till exempel inrätta en tandläkarmottagning i sin lägenhet så går det kanske inte därför att detaljplanen inte medger det, säger Ylva Stadell. 

När det gäller Luthagens livs-kvarteret finns ingen avsikt att kontorisera, enligt nämndordföranden:

– Det finns inga som helst önskemål om kontor på den platsen och det behöver förtydligas på något sätt. Det kan man göra genom detaljbestämmelser. 

Den mest synliga förändringen, om planförslaget genomförs, blir en påbyggnad av husen mot Sysslomansgatan och Sturegatan samt ett nytt hus på en del av dagens upphöjda innergård ovanpå parkeringsgaraget mot Torsgatan. Också de planerna får skarp kritik av boende och grannar:

– Kvarteret har en genomtänkt utformning som hänger samman med andra hus här omkring, både vad gäller form och höjder. Allt detta försvinner om man genomför den kraftiga utbyggnad som planeras, säger Erland Hinnerdal. 

Byggplaner möter nästan alltid protester från närboende. Samtidigt söker många en central bostad i Uppsala. Vad säger du till dem? 

– Jag säger att det beror på hur man bygger ut i kvarteret. Om det görs småskaligt som byggnadsnämnden bestämde 2015, kanske med radhus i två våningar, så är det en annan sak – men ett femvåningshus är inte småskaligt, säger Erland Hinnerdal.

Inget besked finns ännu om när en färdig detaljplan kan klubbas.

Grannarna tar strid

I kvarteret Sigrun i Luthagen planeras 135 nya mindre lägenheter genom påbyggnad av befintliga bostadshus och ett nytt hus ovanpå dagens p-garage och innergård mot Torsgatan. Boende i kvarteret och grannhusen har protesterat mot planerna. Förutom ökad insyn, skuggning och bristande anpassning till miljön anser de att förslaget leder till ökad trafik, färre p-platser, sämre framkomlighet och olycksrisker. Planförslaget har varit på två remissomgångar men inget beslut är ännu fattat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!