UNT har uppmärksammat att det förekommer narkotika i de flesta grundskolor i Uppsala. Och det utmanande jobbet om nolltolerans av droger arbetar socialtjänsten både aktivt och förebyggande med. Inom samverkansmodellen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid), ingår ett flertal socialarbetare där syftet är att jobba mot ungdomar och skolor.
– Det förekommer narkotika i grundskolorna och våra uppgifter är att tillsammans med skolorna identifiera ungdomar i riskzonen för droger och kriminalitet. Det kan vara så att vi träffar de här personerna i riskmiljöer och då är det viktigt att vi redan har ett väl uppbyggt samarbete med grundskolorna där vi kan få kontakt med vårdnadshavare så tidigt som möjligt, säger Mats Nilsson, socialarbetare på fältet vid ungdomsjouren.
Arbetet som Uppsala ungdomsjour gör är omfattande inom olika delar. Stor vikt läggs på uppsökandeverksamhet på fältet där socialarbetare jobbar i riskmiljöer och gemensamma polisinsatser tillsammans med polis riktas mot offentlig miljö och narkotika i skolan. Man jobbar även med brottsutsatta som kopplas till narkotika och kriminalitet.
Ett framgångsrecept har varit att just jobba relationsbyggande där Uppsala ungdomsjour möter unga personer i många olika sammanhang.
– Till exempel kan vi möta en ungdom först i skolan och sen på fältet innan samma ungdom dyker upp på polishuset vid en insats misstänkt för ringa narkotikabrott. Den relation vi då byggt upp, förtroendet vi fått från att vi finns i flera olika sammanhang kan vara det som gör det möjligt att erbjuda stöd. Vi kan då följa upp och få vara en viktig vuxen i många olika sammanhang, säger Hilde Wiberg, chef på Uppsala ungdomsjour vid socialtjänsten.
Vad säger ni om att narkotika kryper allt lägre i åldrarna, även i skolorna?
– Vi ska ha nolltolerans mot narkotika i skolan och alla brott ska polisanmälas. Det kommer nya nätdroger hela tiden, och det är lätt att beställa nya preparat på internet. Mycket handlar om att vi måste öka kunskapen om vilka droger som är aktuella just nu och att vi hela tiden har bra verktyg för att identifiera de nya nätdrogerna, säger hon.
Och att det förekommer barn i tioårsåldern som agerar springpojkar åt äldre?
– Det känner vi till. Vi gör en ganska stor satsning nu med att ha socialarbetare kopplat till skolor där vi ska jobba tidigt förebyggande med just mellanstadiebarn. Att prata om normbrytande beteende, "vad är det"?
– Att prata med barn och unga, ”hur ska jag agera om nån ber mig stjäla något och lämna något till någon äldre” och så vidare. Att prata om hur jag hanterar en situation när jag hamnar i den för att förebygga att man hamnar där.
– Sen är det jätteviktigt att motivera och få med vårdnadshavare att ta emot stödinsatser. Att jobba relationsskapande, inte bara till barn och unga. Det finns stöd och hjälp att få innan ditt barn hamnar i droger och kriminalitet.
Om du blickar fram fem år, hur ser det ut då tror du?
– Jag tror att vårt samarbete kommer vara starkare mellan SSPF. Våra förebyggande insatser kommer ge resultat. Vi lägger stora resurser på det. Jag skulle inte tagit det här uppdraget och jobbat stenhårt med det om jag inte trodde det kunde ge resultat på fem år, säger Hilde Wiberg.