Boende flyr sina hem – nu riskerar grannen hemlöshet

Grannen skriker, kastar saker i väggarna och ohyra sprids. Men vägen till en vräkning är lång. Boende i huset har nu börjat fly sina hem. Samtidigt undrar flera kring mannens öde. "Jag vill inte göra någon hemlös", säger grannen Carina.

I ett lägenhetshus i Uppsala har flera boende nu börjat fly sina hem. Bakgrunden är en granne som skriker och låter under dygnets alla timmar. Bilden är en illustration och föreställer inte aktuell adress.

I ett lägenhetshus i Uppsala har flera boende nu börjat fly sina hem. Bakgrunden är en granne som skriker och låter under dygnets alla timmar. Bilden är en illustration och föreställer inte aktuell adress.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-11-05 05:05

När Carina fick tillträde till sin nya lägenhet i Uppsala var hon redo för en ny start. Hon hade precis lämnat både boende och förhållande i en annan stad och skulle för första gången på länge bo ensam. Men när hon i slutet på våren skulle flytta in fick hon ett underligt råd från grannarna:

– De varnade mig och sa att jag borde vänta med att flytta in. Det fanns problem med en granne som snart skulle vräkas.

Problemen visar sig redan första natten i lägenheten. Grannen skriker och bankar i väggarna, och Carina får svårt att sova. Mycket snart visar det sig att det ska bli svårt att få lugn och ro i det nya boendet.

– Jag har hamnat i ett helvete, konstaterar hon.

undefined
Grannen i huset kan skrika dag som natt, i vad som verkar vara utdragna psykoser. Flera boende vittnar nu om svåra sömnsvårigheter.

Vardagen fylls plötsligt av konstanta samtal till störningsjour och polis. Grannen i huset kan skrika och kasta saker i väggarna dag som natt, kanyler springs på i trappuppgången och dagligen kan hotfulla besökare vänta för att tränga sig in i porten. Vissa tillfällen påträffas människor sovandes i husets källarförråd.

Daniel, som också bor i huset, har varit hyresgäst sedan grannen flyttade in för omkring två år sedan.

– Just nu är det misär, det har eskalerat senaste året. Det är alltid något som låter. Jag mår inte bra, det här påverkar mina barn och mitt jobb, berättar han.

Förutom grannens störande beteende och utbrott, som lett till flera polisbesök, tycks hans vistelse i huset även lett till andra problem: kackerlackor.

– Först såg vi dem på balkongerna och i trapphuset. Nu har jag hittat kackerlackor bakom min fläkt och i diskhon. Jag kan inte använda mitt kök längre, berättar en annan granne.

undefined
Flera av grannarna har hittat kackerlackor i sina hem. En grundlig sanering av huset har varit svår att få till så länge mannen uppehåller sig i hans lägenhet. I stället har de boende instrueras att sätta ut fällor för kackerlackorna.

När Anticimex har varit på besök i huset har den störande grannens lägenhet pekats ut som källa till ohyran. Men att få tillträde till hans lägenhet är svårt, och att få honom att vidta nödvändiga sanitära åtgärder ännu svårare. 

Klas Johansson jobbar med störningar på Uppsalahem. Han kan inte uttala sig om det specifika fallet, men säger att hyresvärdens möjligheter att ingripa i liknande fall är begränsade.

– Vi får inte lyfta ut en person även om de stör. Hyreslagstiftningen är väldigt stark.

När en hyresgäst får en varning på grund av störningar är Uppsalahem skyldiga att skicka över en kopia till socialtjänsten. I vissa fall, när det rör exempelvis psykisk ohälsa, kan även vården informeras. 

– Vi kan inte bli hjärtlösa och skicka ut folk direkt, vi måste hitta en balans. I många sådana här fall pratar vi om folk som hamnar i hemlöshet och sedan har svårt att komma tillbaka in på bostadsmarknaden.

Kan detta påverka ett vräkningsbeslut?

– Nej. Bryter du våra regler förlorar du kontraktet. Men vi måste jobba med hänsyn och förståelse. Därför jobbar vi alltid med att försöka få in hjälp och stöd innan vi säger upp någon.

undefined
Störningsärenden som rör psykisk ohälsa och missbruk är extra svåra, enligt Klas Johansson på Uppsalahem.

Men stödet måste tas emot frivilligt, något som är svårt med vissa typer av hyresgäster.

– Sjukdomsinsikten kan ofta vara låg vid psykisk ohälsa. Finns det dessutom ett missbruk inblandat blir det ännu svårare. Den fria viljan fungerar inte alltid i dessa fall.

Personen i detta fall fortsätter att bryta mot hyresreglerna, och till våren säger Uppsalahem upp mannens kontrakt. Allvarliga störningar påverkar däremot inte rätten till uppsägningstid, och beteendet eskalerar under hans tre sista månader i huset. 

När kontraktet till slut löper ut vägrar mannen lämna lägenheten. Idag bor han fortfarande kvar.

– Rent lagligt kan vi då inte göra något annat än att då vända oss till Kronofogden. Tyvärr kan det ta tid innan en avhysningstid bestäms, ibland tre till fyra månader, säger Emelie Kurum, jurist på Uppsalahem.

undefined
Hyresvärden Uppsalahem har sagt upp mannens kontrakt, men han vägrar flytta ut. Nu ligger ärendet hos Kronofogden.

Kronofogden uppger att det är ett prioriterat ärende, och att mannen ska delges en tid för avhysning inom ett par veckor. För sent, enligt de flesta grannar, som i vissa fall har börjat fly sina lägenheter.

– Jag sover hos min son på helgerna. Det är som psykisk terror att vara hemma, säger en.

På frågan om hur de själva tänker kring mannens öde, efter avhysning, hoppas alla att han ska få vård. De tycker ofta synd om honom, och är medvetna om att hans farväl till huset med stor sannolikhet kan leda till ett liv på gatan.

– Jag vill inte göra någon människa hemlös. Men en person kan inte få förstöra vardagen för hur många som helst, säger grannen Carina.

Hon suckar.

– Jag tycker ju jättesynd om honom. Samtidigt som jag är så jävla förbannad.

Vräkningar i Uppsala

Under år 2022 skickades det in 124 stycken ansökningar om avhysning, eller vräkning, till Kronofogden i Uppsala kommun. 

Av de verkställdes endast 52 stycken. Anledningar till detta kan bland annat vara att ansökan dras tillbaka, eller att personen flyttar ut före avhysningsdatum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!