Denna lag bör inte antas

Uppsala2008-06-16 00:01
Att riksdagens votering om FRA-lagen har skjutits upp från i morgon till i övermorgon beror nog dessvärre enbart på anhopningen av ärenden inför slutspurten i kammaren. Men samtidigt får ju de ledamöter som tvekar ytterligare en dag på sig att begrunda sakfrågan, taktiken och partidisciplinen.
Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier kommer ju att rösta nej till den lag som ska ge Försvarets radioanstalt möjlighet att avlyssna alla telefonsamtal, all e-post och all fax- och sms-trafik som sker till och från Sverige. Men arbetet med denna lagändring inleddes under socialdemokraternas tid i regeringen. Hade socialdemokraterna suttit kvar efter valet 2006 så hade det med all säkerhet varit de som nu försökte driva igenom den utökade övervakningen. Och man kan räkna med att oppositionen då som nu hade gjort energiskt motstånd. Positionen, inte sakfrågan, förutsätts avgöra partiernas och ledamöternas ställningstaganden.

De borgerliga ledamöter som förstår detta borde också protestera mot den föreställning som de nu förväntas medverka i. Sakfrågan kan faktiskt inte vara underordnad. Partidisciplin över det rimligas gräns kanske finns hos socialdemokraterna, men borde inte förekomma i borgerliga partier.
Och de lokala partiorganisationer som rår över nomineringarna inför nästa val skulle sannolikt betrakta den som fronderar i denna fråga som en person som förstår vilka principer som verkligen är viktiga. Omvalet borde vara säkrat för de borgerliga ledamöter som inser att det är nödvändigt att dra i bromsen.

Det är naturligtvis inte så att regeringen aktivt önskar sig ett övervakningssamhälle med kringskurna friheter för medborgarna och därför lömskt har hittat på detta förslag. FRA har alltid bedrivit signalspaning med tanke på rikets säkerhet och den tekniska utvecklingen kräver att verksamheten anpassas till nya villkor. Avsikten är inte heller att personal vid FRA aktivt ska lyssna av eller läsa allt som sänds - i stället ska man söka ("sniffa" som det heter) efter vissa nyckelord och kodbegrepp som skulle kunna tyda på hot mot landet.
Men vad säger att man på det sättet kommer att kunna avvärja eventuella terroristattacker? Krypteringsmöjligheter finns redan i dag. Brevhemligheten finns kvar och är grundlagsskyddad. Ingen har föreslagit att den ska avskaffas.
I stället skapar man otrygghet hos vanliga medborgare, som kommer att veta att i princip all kommunikation över kabel innefattas i FRA:s söksystem. Uppgifter kan komma på drift, till företag eller privatpersoner som inte drar sig för att missbruka dem. Ingen vet vilka uppgifter och uttryck som framtida regeringar tycker att FRA ska "sniffa" efter. En lag med sådana brister bör inte antas, vare sig under en borgerlig regering eller under en socialdemokratisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om