UNT har i flera artiklar berättat om bemanningskrisen på den rättsmedicinska enheten i Uppsala som uppstått efter att flera medarbetare sagt upp sig i protest mot hur Rättsmedicinalverkets ledning hanterat bland annat frågan om åldersbedömningar av ensamkommande.
Åsa Ring, HR-chef vid Rättsmedicinalverket, tonade ner problemen:
– Det är korrekt att bemanningssituationen i Uppsala inte är helt tillfredsställande i dagsläget. Men för myndigheten i stort är situationen annorlunda, sade hon bland annat till UNT.
Anders Eriksson, professor i rättsmedicin i Umeå, reagerar starkt och tycker att ledningen skönmålar situationen.
– Det vi upplever är den värsta krisen i svensk rättsmedicin, åtminstone under den tid jag kan överblicka, och jag började 1975, säger Anders Eriksson.
Han säger att om man inte erkänner vilka problem som finns kan man heller inte lösa dem.
– Det krävs omedelbara och konkreta åtgärder för att återvinna förtroendet för ledningen. Vi behöver återfå ett vetenskapligt kritiskt förhållningssätt till arbetet, och en ledning som har genuin förståelse för att detta är en självklar förutsättning för myndighetens existens.
Han är också kritisk mot att ledningen för myndigheten går ut med helt felaktiga uppgifter. Exempelvis sade man i ett svar på den tidigare kritiken att de två rättsläkare som då hade sagt upp sig inte utgjorde något problem eftersom det fanns 66 rättsläkare som kunde täcka upp för dem.
– Det är en helt lögnaktig siffra. Antalet specialister var cirka 25 vid den här tiden, varav ungefär 15 heltidsarbetande. Men hur man än räknar kan man inte komma upp i en högre siffra än 55, även om man räknar in även den sist anställda underläkaren. Och jag vet inte vad som är värst, att man medvetet ljuger eller att man inte vet om hur situationen ser ut.
Även Tommie Olofsson, tidigare chef för enheten i Uppsala reagerar på den bild som tecknas av Åsa Ring när hon beskriver enheten i Uppsala som isolerad och att man inte tagit sitt ansvar för att utbilda ST-läkare.
– Det är ren smutskastning. Under min tid som enhetschef var jag och föreläste för andra chefer om varför enheten i Uppsala fungerade så bra. Vi hade bäst resultat, nöjdast medarbetare och var den enda enheten som var fullt bemannad, säger han.
Enligt Tommie Olofsson började medarbetarna tappa förtroendet när den förre generaldirektören Monica Rodrigo började för tre år sedan.
– En ny och mer hierarkisk och arrogant hållning spred sig i ledningen. Åldersbedömningarna blev droppen. Vi vill arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, säger han.
UNT har sökt Åsa Ring. Men hon vill inte svara på kritiken utan hänvisar till kommunikationsavdelningen.