I gengäld lovar regeringen att det nya betygssystemet ska utvärderas efter två år.
Att ett beslut fattas överblockgränsen kommer att få stor betydelse för lärare och elever. Överenskommelsen innebär att de inte behöver oroa sig över att betygssystemet kommer att rivas upp ytterligare en gång inom loppet av några år. Och med en ordentlig utvärdering ökar också möjligheterna att rätta till de barnsjukdomar som är svåra att förutsäga nu, men som garanterat kommer att uppstå. För Socialdemokraterna är det också en lättnad att partiet inte hamnar i ett läge där det fäller regeringen med stöd från Sverigedemokraterna.
Det var ju detta som utlöste förhandlingarna från första början: i utbildningsutskottet valde SD att stödja det då gemensamma rödgröna kravet på fler nationella betygskriterier. Som en av arkitekterna bakom överenskommelsen stärker även Mikael Damberg (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, sin ställning i en turbulent socialdemokrati.
Men nöjdast av alla är nog Jan Björklund. Inte nog med att han har kommit överens med Socialdemokraterna. Att gå med på en utvärdering av betygssystemet och handledningsresurser till lärare, är ett billigt pris för att säkra en av de sista byggstenarna i Björklunds skolprojekt. Eftersom oppositionen inte heller har en enad hållning i synen på när betyg ska börja ges, innebär det att regeringens linje vinner även där.
Alla är förstås inte nöjda. Även den här gången finns det de som upplever sig som förlorare. Men de magsura kommentarerna från Miljöpartiet och Vänsterpartiet får den uppmärksamhet de förtjänar – ytterst liten. Deras invändningar känns också något pliktskyldiga. MP och V inser också vikten av blocköverskridande överenskommelser. De är nog mest upprörda att det var Mikael Damberg som fick skaka hand med Jan Björklund, inte deras egna representanter.