Den som väntar på nåt gott...

Den som väntar på något gott får ofta vänta länge. Åtminstone på nationsmaten en fredagskväll. Men varför dröjer hamburgaren så?

Foto: Josefin Lilja

Uppsala2010-02-08 10:24
- Det är en in, en ut som gäller! ropas det från garderoben på Orvars pub.
Det är fredagkväll och kön med studenter ringlar en bit ut på gården. Det är inte bara på Norrlands nation det är fullt ikväll, på de flesta nationspubar har man svårt att få ett bord om man går ut efter klockan åtta. Med en sådan anstormning är det kanske inte underligt att man får vänta på sin mat.
- Vi har rätt hög kapacitet att ta in folk på puben, men vi kan inte ge ut mat lika snabbt som de kommer in. Då bildas det kö, säger Roselie Olsson, köksansvarig för kvällen.

En vanlig fredag kommer cirka 300 studenter för att äta på Orvars och i det lilla köket ryms två personer som ska laga all mat. De är dessutom studenter med liten kökserfarenhet och nästan helt utan lön.
På Uplands pub Svantes är det samma visa.
- Det är stressigt, varmt och litet i vårt kök, säger pubvärd Mattias Eriksson när han äntligen lyckas slita sig från kunderna i baren en kort stund. Gästerna brukar ha överseende om de får vänta, men mer än en halvtimme ska det inte behöva ta.

Siri Vinterhed sitter på Svantes och håller just på att avsluta sin vegetariska hamburgare som hon fick vänta en dryg timme på att få.
- Min kompis Charlotte beställde åt mig eftersom jag var sen, man får ha lite framförhållning, säger hon.
Trots den långa väntetiden är hon inte ett dugg irriterad.
- Det går ingen nöd på mig, jag har själv varit servitris och vet hur stressigt det kan vara.

Gästerna fortsätter strömma in och i de små köken fortsätter man steka och svettas. Hur står man ut i hettan med vetskapen om att kön bara växer utanför? Jag får samma svar från både Svantes och Orvars köksjobbare:
- Det är så jäkla roligt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!