Kungens makt är underskattad enligt historiker

Kung Carl XVI Gustaf:s besök i Uppsala är ett viktigt sätt för honom att legitimera sin makt. Detta enligt historikern Louise Berglund. Hon tycker att det är farligt att inte förstå den makt kungen faktiskt har.

När kung Carl Gustaf kommer till Uppsala för att fira sina 50 år på tronen är det ett sätt för honom att vidmakthålla sin makt.

När kung Carl Gustaf kommer till Uppsala för att fira sina 50 år på tronen är det ett sätt för honom att vidmakthålla sin makt.

Foto: Linda Broström/Kungl.Hovstaterna

Uppsala2023-04-26 20:00

När producenten Karin af Klintberg ska berätta om hur hon valt att skildra kungen i sin dokumentär "Kungen" svarar hon att det är så lätt att göra narr av honom. "Så intentionen har varit att inte göra narr av honom".

Att förknippa monarken med snabba bilar och fester har inte varit helt ovanligt när det gäller Carl XVI Gustaf. Louise Berglund som är docent i historia vid Uppsala universitet tror att den synen på kungen kan vara farlig.

undefined
När kung Carl Gustaf kommer till Uppsala för att fira sina 50 år på tronen är det ett sätt för honom att vidmakthålla sin makt.

– När man förlöjligar kungen tycker jag att man gör det lätt för sig, för man väljer att inte ta reda på vilken betydelse kungen har. Vi lever i en konstitutionell monarki, men vi har en tendens att glömma det. Om Sverige exempelvis skulle bli invaderat av Ryssland skulle vi märka att vi lever i en monarki, för i kris får kungen mycket starkare befogenheter. 

Kungen är nämligen utrikesnämndens ordförande. Han är närvarande vid de informationsmöten och regeringsskifteskonseljer som hålls tillsammans med regeringen. Han representerar Sverige vid inkommande och utgående statsbesök. Statsbesöken bygger personliga relationer, vilket kan vara avgörande i en krigssituation med ett annat land, enligt Louise Berglund

undefined
Louise Berglund, är historiker vid Uppsala universitet och har bland annat varit med och skrivit boken "Politik och passion" som behandlar kungliga äktenskap under 600 år.

Kungens besök i Uppsala och de övriga länen i samband med att han firar 50 år på tronen är inte bara ett festtillfälle enligt Louise Berglund, utan en viktig del i hans maktutövning.

– Kringresandet i riket är ett sätt att rättfärdiga och bekräfta makten. Den kungliga makten måste hela tiden ha bekräftelse på att dess makt är legitim.

Många menar att kungens roll och kungahuset är förlegat. Hur ser du på det?

– Jag tycker att vi har en ganska modern kung. Dels för att han har anammat förändringarna som skett tidigt i regeringsformen där kungen 1974 fick minskad officiell makt. Dels för att han tack vare att han blev kung innan han gifte sig har satt en trend att kungligheter får gifta sig med vem de vill. Han valde en kvinna från medelklassen i stället för som innan, då kungligheter alltid skulle gifta sig med kungligheter. 

undefined
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hälsar på riksdagsledamöter i samband med riksdagssupén på Stockholms slott. Under denna vecka kommer kungaparet att möta bland annat politiker från region Uppsala under lunchen på Uppsala Slott.

Även Silvia är modern enligt Louise Berglund. 

– Silvia skapade sin roll helt själv. Hon såg till att hon fick ett arbetsrum med en skrivmaskin för hon ville vara en arbetande drottning. Drottningen har ju skaffat sig särskilda profilområden så som barn med funktionsnedsättningar. 

I januari kommenterade Kung Carl XVI Gustaf i dokumentären "Sveriges sista kungar" i SVT, hur han upplevde att successionsordningen förändrades den 1 januari 1980. Då blev Victoria tronarvinge i stället för Carl-Philip. Kungen sa då bland annat: "Som förälder tycker jag att det är förfärligt".

undefined
I år firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Med anledning av jubileet offentliggjordes i början på året detta nya porträtt av kungen. I porträttet bär han amiralsuniform med samtliga svenska riddarordnars högsta värdigheter.

Efter det har kritiken rasat mot att han är en omodern kung, men Louise Berglund håller inte med om detta.

– Jag kan tycka att det är rimligt för han är förälder född på 1940-talet och har vuxit upp i en viss ordning som han har funnit en logik i och sedan ändrar man på den. Han tyckte både att man berövade prins Carl-Philip något och att man lade en väldigt stor press på Viktoria. Men kungaparet har ställt sig helt bakom Victoria som tronarvinge.

undefined
Prins Carl Philip var ett halvår när successionsordningen ändrades och i stället för att tronföljden gick till den äldste sonen gick den till det äldsta barnet.

Den hårda pressen på kronprinsessan var också en av anledningarna till att hon inte direkt gick i sin fars fotspår och studerade vid Uppsala universitet.

Den nuvarande kungen gick i slutet på 1960-talet ett kortare specialprogram, bland annat innehållande historia, i Uppsala och bodde då också i Uppsala i egen lägenhet. Programmet var ett slags paket med olika ämnen som ska ge en snabb bildning för att kungligheter ska klara sina åtaganden. När Victoria gick ut gymnasiet på 1990-talet skulle hon göra samma sak.

– Kronprinsessan var inskriven här och skulle vara medlem i Västgöta nation, men pressen blev för stor på henne så hon skickades att studera i USA i stället. Det var då hon led av anorexi och mådde väldigt dåligt. Men senare har hon studerat freds- och konfliktskunskap här i Uppsala.

undefined
Kronprinsessan Victoria var inskriven för att studera i Uppsala när hon gick ut gymnasiet. Men på grund av att hon då var pressad och led av anorexi skickades hon i stället för att studera i USA och där få vara i fred från all uppmärksamhet.

Hur mår monarkin nu i jämförelse med när kungen kröntes? 

– Kungens ställning är mycket starkare nu än för 50 år sedan. På 1970-talet var det en mycket starkare politisk dragning till vänster med en högljudd röst mot monarkin. Socialdemokraterna har haft det inskrivet i sitt partiprogram att man ska avskaffa monarkin. En majoritet vill fortfarande ha monarki, men stödet är betydligt större bland äldre, så det är svårt att säga något om monarkins framtid.

Regeringsformen 1974

Successionsordningen från 1810 som reglerar tronföljden bibehölls i den gällande regeringsformen från 1974 som skulle förhindra enväldiga kungar. Samtidigt förlorade monarken många av sina uppgifter. Bland annat övertogs hans roll som aktör vid regeringsbildningen av Riksdagens talman. Andra uppgifter som försvann var att fatta beslut i regeringsärenden, bortsett från förhållandet med andra stater. Privilegiet att adla personer ströks ur regeringsformen. Kungen fick även rösträtt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!