"Den mest akuta bristen i landet"

Redan nästa år väntas kommunen passera tvåhundra tusen invånare, men bostadsbyggandet har inte hängt med vilket skapat en stor bostadsskuld. Nu satsar byggföretagen på att bygga nytt i Uppsala.

Första spadtaget togs för de nya bostäder som ska byggas på Greta Arvidssons gata. Fr v husköparen Bassam Nasser, kommunstyrelsens vice ordf Karolina Hildning samt Riksbyggens VD Sten-Åke Karlsson.

Första spadtaget togs för de nya bostäder som ska byggas på Greta Arvidssons gata. Fr v husköparen Bassam Nasser, kommunstyrelsens vice ordf Karolina Hildning samt Riksbyggens VD Sten-Åke Karlsson.

Foto: Elin Larsson

Uppsala2010-09-24 08:48

I går tog Riksbyggen första spadtaget för tre nya bostadsområden i Uppsala. De ska tillsammans ge närmare 500 lägenheter.
Efterfrågan på bostäder i Uppsala är stor. Under förra året flyttade över 4 000 människor hit, men bara 800 nya lägenheter påbörjades.
– Uppsala har den mest akuta bostadsbristen i landet efter Stockholm och Malmöregionen. Man undrar ju vart alla nyinflyttade tar vägen, säger Tomas Östlund, handläggare vid länsstyrelsens bostadsfunktion.

I länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät har Uppsala kommun uppskattat att bygget av 972 nya bostäder ska påbörjas i år, varav 350 hyresrätter, och 1708 varav 550 hyresrätter nästa år.
Till största delen handlar det om så kallade osäkra projekt, förväntade byggen, vilket inte alltid innebär att de blir av. För 2010 är 441 av lägenheterna säkrade att byggas, och för 2011 är endast 121 säkra enligt projektlistan. Inga hyresrätter är säkrade.
– I dag står det 60 000 personer i bostadskö i Uppsala. Vissa kanske är ute efter att byta sin befintliga lägenhet, men det är ändå den högsta siffra jag hört hittills. Och detta är aktivt köande personer, man måste förnya sin ansökan varje halvår för att stå kvar i kön, säger Tomas Östlund.
Det som framför allt försvårar när det gäller att få till nybyggen är höga produktions- och markkostnader. Och fler investerare skulle inte skada.
– Uppsala står i en stor bostadsskuld på uppskattningsvis mellan två och sex tusen bostäder, vi behöver belysa behovet av att bygga nytt, säger Henrik Juhlin, bostadsstrateg Uppsala kommun.

Ändå bygger de stora drakarna, som JM, Skanska, NCC och Riksbyggen så det knakar i Uppsala.
– Det finns fyra stora marknader idag, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Det finns en väldig dynamik i Uppsala, med utbildningstraditionen och en stark tradition av nyföretagande vilket skapar arbetsinflyttning, säger Carl-Henrik Appel, marknadsområdeschef på Riksbyggen.
Även Uppsalahem, som framförallt har hyresrätter, bygger för fullt. I Kungsängen väntas 138 nya hyreslägenheter bli inflyttningsklara i februari, och snart startar bygget av 800 lägenheter i gränslandet mellan Luthagen och Librobäck. Området kommer att heta Cementgjuteriet, och är ett samarbete mellan JM och Uppsalahem. JM har flera stora projekt på gång i staden.
– Uppsala är absolut en viktig region och betydelsefull marknad för oss. Vi startar 200-250 bostadsbyggen här varje år. Andra städer växer inte i samma takt som Uppsala, säger JM:s Mikael Matts, som är regionschef för hela regionen från Norrtälje till Västerås.

Det är marknaden som styr vilka bostadsrättsbyggen som blir av och inte. Bristen på bostäder triggar även upp bostadspriserna som i Uppsala har stigit med 15-20 procent på bara ett år.
– Det är en stadig uppgång. Vi har kommit upp i storstädernas kvadratmeterpriser. Speciellt de små lägenheterna säljs sanslöst dyrt, säger Fredrik Hällström, fastighetsmäklare och ägare till Mäklar Hällström.
Att priserna stigit extra mycket under det senaste året beror på många faktorer, bland annat att många varit oroliga för valet och inför införandet av 85 procentsregeln, tror Fredrik Hällström. Att man snart bara får låna 85 procent vid bostadsköp har fått många att slå till tidigare.
– Det går inte att bygga ikapp behovet som det verkar. Vi ser ingen avmattning av bostadsmarknaden i Uppsala, säger Fredrik Hällström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!