Den kompetenta bebisen

Så fungerar barnets sinnen den första tiden.

Uppsala2009-05-07 09:00
Synen
Nyfödda barn ser lite suddigt på grund av att synskärpan inte är helt färdigjusterad, men om man håller sitt ansikte nära barnets kan det faktiskt i viss mån tolka emotionella uttryck och självklart känna igen sina närmaste.

Särskilt vid amning eller matning vill barnet ha ögonkontakt. Den nyfödda kan annars hålla fast blicken en kortare eller längre stund. När barnet är cirka två veckor gammalt kan det följa rörelser och känna igen ansikten, och visar de första tecknen på ett leende.

Hörseln
Hörseln är helt färdigutvecklad vid födseln fast barnet kan inte förstå vad alla ljud betyder.

Barnet reagerar på skarpa och plötsliga ljud men lugnas av rytmiska och harmoniska toner. Experiment har visat att spelar man Mozart för ett nyfött, friskt barn är andningen helt normal. Spelar man Stravinsky så blir andningen oregelbunden. Nyfödda barn har alltså en viss förkärlek för harmonisk musik.

Lukten
Ett spädbarn väljer det bröst som luktar mjölk och "mamma" hellre än ett nytvättat bröst. Barnet känner också snabbt igen framför allt just mamma med hjälp av luktsinnet.

Med olika tekniker har man mätt nyföddas reaktioner på olika lukter i hjärnans luktcentrum. Aktiviteten i luktcentra ökar när det doftar gott, som av bröstmjölk, men minskar av dålig lukt.

Känseln
Barn älskar att få beröring, känna hudkontakt och att bli omfamnad. Hållen. Buren. Och smekt. Beröring är lika viktigt som mat när det gäller överlevnad. Även nyfödda kan förstås känna smärta och obehag.

Rösten
Att skrika är inget sinne i sig men barnets viktigaste kommunikationsmedel. Det nyfödda barnet skriker när det vill ha hjälp eller uppmärksamhet. Och det speciella "hungerskriket" är en ren överlevnadsteknik - ge mig mat!

Minnet
Små barn minns sällan något som hände före treårsåldern. Däremot kan barn "minnas" och känna igen ramsor och musik, från tiden i mammas mage. Därtill kommer de ihåg och känner igen de viktigaste personerna i sin närhet - genom syn, hörsel och luktsinne.

Källor: Stora boken om barn, Barnets första år, NE.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om