Den goda tystnaden

Fulltecknad almanacka utan enda minut för sig själv? Håller stressen på att tränga ut och ta över livet? En klen tröst är kanske att allt fler lär befinna sig i liknande situationer. Är tystnad ett botemedel för att återerövra kontrollen i livet? I så fall, var finns denna goda tystnad?(Tystnad del 2)

Uppsala2004-09-18 10:41
— Jag tror att vi hittar den goda tystnaden i naturen, många söker sig till fjällen och havet. En trygg plats uppstår oftast i en gemenskap. Många upplever därför den goda tystnaden på retreatgårdar, där miljön skapar den goda tystnaden och där man är ett med miljön. En miljö där kan man lockas att tänka på det man inte tänker annars, säger retreatledaren Lars Björklund.
Hur går det till?
— Genom att ge varje människa rum i existentiell bemärkelse. Jag tror att det börjar med ett förhållningssätt. Jag är inte där för att förändra någon. Förhoppningsvis sätter jag mig inte över någon.

Frivilligt "antigöra"
Man går in i tystnaden på fredagskväll klockan sex och går ut ur den på söndag klockan tre. Under tiden erbjuds man att frivilligt delta i olika — som en deltagare uttrycker det — "antigöra": Meditation, bön, måltider, avslappningsövningar, kanske massage.
Allt detta sker i en grupp som binds samman av tystnadens vävnad. Om en deltagare önskar lätta sitt hjärta för retreatledaren och bryta tystnaden för en stund, kan man kryssa för en enskild tid i samtalsrummet.

Vad blir effekten av en sådan tyst helg?
Frågan ställs till personer som upplevt flera tysta helger på retreat.
— Det ger mig väldigt stark vila. Jag mår gott, både till kropp och till själ efteråt. Tidigare sprang jag när var stressad, det var underbart. Retreat fungerar på ett liknande sätt, hela kroppen kommer till ro. Stressen sitter ju i kroppen, inte bara i själen, säger ­Gunilla Sandberg, 60 år.
— Jag är en väldigt aktiv och social person till vardags, säger Torbjörn Willberg, 53 år. Efter retreaten får jag lägre tempo, större lugn och starkare närvaro i mitt liv. Jag är mera i nuet. Det här möjliggör mitt aktiva socialt liv, annars vore jag en motor som rusar fram på vägen.

Inte nödvändigt med resultat
Men Lars Björklund är mån om att tona ner förväntningarna.
— Det är bra att nå resultat och stilla längtan efter vila, ro och harmoni, kanske en religiös inblick som många vill ha. Men det är bra med ett ställe där man inte behöver uppnå något resultat. Om man inriktar sig på ett resultat är det svårt att vara närvarande. Då är man i framtiden och inte i nuet. "Huvudsaken är att du är här" säger jag till deltagarna och sänker deras förväntningar.
Deltagarna i retreaten presenterar sig inte för var­andra. Meningen är att slopa konkurrensen människorna emellan. Man kan ju inte bli bäst i tystnad. Men varför tyst i grupp?
— Den ensamma tystnaden är skrämmande för att den är nästan som att vara död. Relationer måste vara ett av våra grundbehov. I dag är vi mer ensamma än tidigare och det resulterar i att människor blir stressade, oroliga, rädda. Man försöker att kompensera
detta genom att göra massor med saker, att vara aktiv.
— Är man tyst tillsammans blir tystnaden helande. I relation blir vi människor. I retreaten uppstår en relation i gruppen. Därför föredrar man att vara tyst i grupp.

Ett naket rum
Han sveper med blicken runt om rummet. Vi sitter i kryptan, vilket betyder "det fördolda" på grekiska. Detta för yttervärlden fördolda cirkelformade rum sprängdes i berget 1977 och har sedan dess använts till meditation och retreat i Sigtunastiftelsen. Några stenar lämnades kvar och det sägs att vattendroppar stillsamt sipprar in, när det regnar i världen utanför. Detta nakna rum ("så att människan kan träda fram") har 16 stolar och meditationsmattor.
— Det här rummet tycker jag om, det är en cirkel. På andra sidan har man alltid en människa, i det här rummet är man inte ensam. Även om man inte pratar med varandra, kommunicerar man med varandra.
Hur?
— Jag vet inte. (Han ler brett) Men folk tycker om varandra och det märks.
Vad händer när tevens brus eller bilarnas brummande inte hörs och man tänker en tanke från början till slut?
— Oftast upplever människorna att vardagsbekymren klingar av. Däremot kommer den djupa sorgen i ens liv fram. Man kan bli väldigt berörd. En ­retreat är en plats där det fälls ganska många tårar, människor bär på många sorger.

Snabbt fulltecknat
Om retreat är hemvistet för den goda tystnaden, var ska icke religiösa eller icke kristna hitta sin ro?
— Jag tror på retreat utan religiösa förtecken. Sådana finns det redan i dag, i spa och liknande. I Sigtunastiftelsen har vi ett religiöst språk. Men under meditationen är jag rätt traditionslös. Retreat är en öppen form, befriad från dogmer, man kan komma anonym och gå anonym, säger Lars Björklund.
Under sina tre år vid Sigtunastiftelsen har han sett att intresset för retreat ökat enormt. Retreaterna blir fulltecknade väldigt snabbt. De flesta deltagarna är i åldrarna 40—60 år, drygt två tredjedelar är kvinnor.
Tidigare var det mest människor som tillhörde den traditionella kyrkovärlden som gick på retreat. Nu har det skett ett trendbrott, det är mest männi­skor utanför kyrkovärlden som kommer, berättar Lars Björklund.
Efterfrågan på retreat föder dock en viss betänksamhet.
— Det jag brottas med är risken att det här blir något exklusivt, att man betraktar retreaten som något viktigare än vardagen. Jag tycker att närvaro i vardagen är lika viktig, säger Lars Björklund.


Fotnot 1: Lars Björklund är kaplan i Sigtunastiftelsen, föreläsare och författare (utkom nyligen med diktsamlingen Ett skimrande trots). Under 22 år var han sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Fotnot 2: Retreat betyder att dra sig tillbaka.

Nio tips på god tystnad


1. Boka egen tid i almanackan. Varför inte skapa stunder av tystnad varje dag? Ta till exempel en promenad på lunchen eller efter jobbet.
2. Gör en yogaretreat med frigörande dans.
3. Åk ut i skärgården på vintern.
4. Ljudsanera — köp tysta prylar.
5. Tappa upp ett bad med aromolja, tänd ett ljus, slappna av i värmen.
6. Gå i en storstad och bestäm dig för att vara tyst.
7. Ta dig till närmaste skog och promenera. Lyssna på skogens alla ljud.
8. Fjällvandra eller besök en nationalpark.
9. Testa en "miniretreat". Många kyrkor erbjuder meditation eller retreat att prova på i några timmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om