Gun Holkedahl-Eriksson har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat på apotek i Sigtuna kommun. Det började på Laréns apotek när hon gick ut skolan. Då var hon bara 15 år gammal.
– Det var den 14 juni 1960 och lönen var 400 kronor i månaden, så då var det tur att jag bodde hemma, säger hon.
Den första tiden på apoteket handlade mycket om att rulla piller av en medicinmassa som receptarierna blandade samman, dosera pulver i kapslar och packa om Magnecyl som kom in kartongsvis i mindre askar. Det var i Sigtuna stad och Märsta var inte mycket mer än en tågstation.
– Då var apotekaren kungen på sitt apotek och honom fick man inte säga du till, utan ni, säger Gun Holkedahl-Eriksson.
På den tiden hände det att apotekaren bjöd in höjdare i kommunen på julglögg, och den gjordes inte på vanlig sprit utan den mycket starkare som apoteket hade tillgång till.
Men apoteksrörelsen, som så mycket annat, påverkades när Arlanda byggdes.
– Det var en revolution för Märsta, husen stod som svampar ur jorden, säger hon.
Apoteket utökade till Märsta, först med ett förråd, sedan flyttade det till egna lokaler på Stationsgatan. Gun Holkedahl-Eriksson följde med. Sedan dess har man bytt lokaler ytterligare någon gång innan man hamnade i Märsta centrum, där apoteket fortfarande ligger.
Guns arbete har varit som apotekstekniker och de konkreta arbetsuppgifterna har varierat. Mycket har handlat om kundkontakt och det har också var det roligaste i jobbet.
– Helt klart, de sätter sin prägel på en själv också. Det är kunderna man jobbar för.
Under åren som gått har mycket förändrats både på apoteken och bland kunderna. Den största skillnaden säger hon är att man inte längre blandar ihop saker själv, som tidigare, utan nu kommer allt färdigförpackat. Folk är också mer medvetna om vad det är de får i dag än tidigare. Hon har också hunnit med en hel cirkel av ägarskapsförändringar, när hon började jobba var apotek privata, sedan förstatligades de 70-talet. Från och med i år är hennes arbetsplats återigen privatägd.
Gun säger att hon är en apoteksprofil som alla känner igen. Det har hon märkt bland annat på extraknäcket som taxichaufför som hon började med på 90-talet, efter det att maken gått bort. Det händer att folk hon kör känner igen henne.
Gun Holkedahl-Eriksson är född och uppvuxen på en gård mellan Sigtuna och Märsta. Hon har två barn, den ena är Åsa Eriksson, som var med och tog SM med Skånela och också är den som spelat flest landskamper bland handbollsdamerna, 251 stycken.
Den sista oktober i år försvinner Gun däremot från apoteket. Efter 50 år är det nu dags för pensionering. Men hon planerar inte att helt dra sig undan.
– Jag tror jag kommer rycka in om det behövs och jag fortsätter köra taxi, säger hon.
Det blir dock inte bara jobb under tiden som pensionär. Nu kommer hon ägna mer tid åt sina barnbarn och också åt att resa. Under åren har hon och hennes nya sambo besökt många huvudstäder, framförallt i Europa, och det är något de planerar att fortsätta med.