Den blodgruppen drabbas hårdast av coronaviruset

Personer med blodgrupp A löper förhöjd risk att bli svårt sjuka i covid-19 och i värsta fall dö i sjukdomen. Personer med blodgrupp 0 kan däremot ha ett visst skydd mot svårare sjukdom.

Enligt en studie från forskaren Michael Hultström kan blodgruppen spela roll för hur sjuk man blir i covid-19.

Enligt en studie från forskaren Michael Hultström kan blodgruppen spela roll för hur sjuk man blir i covid-19.

Foto: TT

Uppsala2020-08-18 14:55

Den slutsatsen drar forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet i en delrapport från en studie kring patienter som intensivvårdats för covid-19.

– Undersökningen är visserligen liten, men resultaten ligger i linje med tidigare rapporter från Kina, Italien och Spanien om blodgruppens betydelse för prognosen vid covid-19, säger docent Michael Hultström, läkare i anestesi och intensivvård vid Akademiska sjukhuset.

Det finns många olika blodgrupper, men de viktigaste är de som ingår i det så kallade AB0-systemet: A, B, AB och 0.

Forskarna har undersökt hur vanliga dessa blodgrupper är hos 64 intensivvårdade patienter med covid-19 jämfört med i befolkningen i stort. A- och AB-blodgrupperna var klart vanligare i dessa svårt sjuka patienter än i befolkningen i stort, särskilt hos patienter som trots de intensiva vårdinsatserna avled i covid-19.

Knappt hälften av Sveriges befolkning har blodgrupp A eller AB. Av de 19 patienter som dog i covid-19 hade 15, dvs drygt tre fjärdedelar, någon av dessa blodgrupper.

– Detta förklaras delvis av att patienterna med dessa blodgrupper i vårt material var något äldre och oftare män än patienter med blodgrupp B eller 0. Men även när vi tagit hänsyn till detta verkar det som om A eller AB i sig ökar risken för en dålig prognos vid covid-19, säger Michael Hultström.

undefined
Enligt en studie från forskaren Michael Hultström kan blodgruppen spela roll för hur sjuk man blir i covid-19.

A och B är sockermolekyler som kan finnas på röda blodkroppar och många andra celltyper, men som saknas hos personer med blodgrupp 0. Att dessa kan orsaka svåra immunreaktioner vid blodtransfusioner är väl känt. Men varför skulle A-molekylen förvärra en virussjukdom som covid-19?

– Det vet vi inte, men en förklaring kan vara att viruset binder till sockermolekyler på cellernas yta. Blodgrupp A har en speciell sockermolekyl som inte finns på blodgrupp B. Vi tror att viruset fäster bättre vid och lättare infekterar celler med A-sockermolekylen, säger Michael Hultström.

Bör personer med blodgrupp A eller AB vara extra försiktiga för att undvika att smittas av sars-cov-2?

– Resultaten antyder att de som har blodgrupp A eller AB tillhör en högre riskgrupp.Det är dock fortfarande viktigt att alla följer råden om fysiskt avstånd och god handhygien. Den viktigaste riskfaktorn är hur stor spridning vi har i samhället, säger Michael Hultström.

Rapporten publiceras i tidskriften Critical Care.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!