Över 200 personer tog tillfället i akt och slöt upp i ett demonstrationståg i centrala Uppsala under lördagskvällen. Temat var tjejers utsatthet på nätet och demonstranterna ropade bland annat:
”Sluta exposa unga tjejer – ni måste lyssna på vad vi säger!”
– Det är väldigt många som utsätts varje dag och det är fruktansvärda brott som gör att många tjejer mår dåligt. Det handlar exempelvis om äldre som tar sexuella kontakter, killar som skickar dicpics, tjejer som fått nakenbilder läckta med flera brott, säger Sara Ingard, volontär och styrelsemedlem i Uppsala tjej- och transjour som arrangerade demonstrationen.
Hon anser att det fortfarande är många unga utsatta som känner stor skuld och skam.
– Det gör att inte många vill söka hjälp eller berätta för vuxna i sin omgivning. Och det är därför det är så viktigt med förebyggande insatser så att de aldrig hamnar i den situationen. Det handlar om att skydda våra unga, säger Sara Ingard.
Vad skulle behövas enligt er?
– Ämnet behöver prioriteras och pratas om. Många av de här brotten hade kunnat förebyggas bara man informerade hur man skyddar sig på internet. Så bara att man erkänner våldet och prioritera det ser vi som viktigt.
En av talarna inför demonstrationen var Felicia Eriksson från Uppsala kvinnojour. Hon sa bland annat att digitalt våld även innefattar digital övervakning och kontroll.
– Våld på nätet är verkligt våld och vi måste börja behandla det som det. Det kan vara en partner som ber om att få lösenordet, en före detta pojkvän som använder appar för att spåra dig eller en okänd person som skickar hotfulla meddelanden. Det kan också vara spridning av privata bilder och utpressning, vilket är något som kan få fruktansvärda konsekvenser för den som drabbas, säger Felicia Eriksson.
Felicia Eriksson tipsar utsatta att kontakta Digital kvinnofrid, ett projekt som Uppsala kvinnojour har startat. Projektet går att hitta på nätet för att få stöd och råd.
– Men det behövs att lagar skärps, att sociala medier tar sitt ansvar och att fler vågar prata om detta. Internet ska vara en plats för frihet och inte för rädsla. Var tredje ung tjej i Sverige har varit utsatt för någon form av digitalt våld. Det är jättehemskt och det är därför det är så viktigt att uppmärksamma det, säger Felicia Eriksson.