"Dementa särskilt utsatta"
Personer med demenssjukdomar är särskilt utsatta för risken för förskingring. Kunskapen om demens är för dålig bland gode män och på kommunen, säger Kerstin Lundström, som arbetar med demensrådgivning i Uppsala.
Ett typiskt fall kan vara att ett restaurangkvitto som redovisas stämmer överens med summan av ett uttag från ett bankkonto, men inte med verkligheten, berättar Kerstin Lundström. Huvudmannen har inte gjort något restaurangbesök.
Även när en demenssjuk person ger bort saker eller gör stora uttag borde man vara mer vaksam, men det är svårt för överförmyndarna att kontrollera.
- En person med demensdiagnos kan inte ha tagit vissa beslut, säger Kerstin Lundström.
Redan år 2002 granskade JO kommunernas överförmyndare och hittade då stora brister i redovisning och kontroll. Regeringens enmansutredare föreslog då att införa så kallade ställföreträdare i stället för gode män, efter ett EU-förslag. Det innebär att en god man utses av en själv medan man är frisk och om detta inte sker väljs en anhörig. Först i tredje hand tilldelas en god man utifrån. Det är ett förslag som Kerstin Lundström menar skulle ge positiva resultat, men som ännu inte har blivit verklighet. För personer med demenssjukdomar kan det även finnas en annan lösning:
- De som bor på ett vårdboende behöver väldigt sällan göra stora uttag och de skulle klara sig bra med att ha autogiro för att betala sina fasta räkningar i stället, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!