Efter den nationella granskningen 2010 av bemanningen vid demensboenden i Sverige har Socialstyrelsen nu följt upp med flera förtydliganden. De handlar bland annat bemanningen: varje boendeenhet där en person med demenssjukdom bor ska vara bemannad dygnet runt.
”Bemanningen ska säkerställa att en person med demenssjukdom omedelbart kan få sådant stöd och sådan hjälp som är till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa”, skriver Socialstyrelsen.
– Hela poängen är att den boende ska ses och höras på sitt boende. Vi vill inte att det ska vara möjligt att ha bara en anställd på flera avdelningar med stängda dörrar emellan, säger Anders Printz som är avdelningschef vid Socialstyrelsen.
Han hoppas dock att remissrundan ska ge svar på om riktlinjerna är tillräckligt tydliga om kravet på bemanning. Ett annat förtydligande handlar om den enskildes behov. Socialstyrelsen skriver att det är behoven – inte bemanningen – som ska styra vilken omsorg de demenssjuka får. Bakgrunden till skrivelsen är att man konstaterat att de flesta kommuner inte preciserar vad varje person har rätt att få hjälp med, bara att personen ska få en plats på ett boende.
– Den enskildes behov på ett demensboende ska vara utredda, beslutade och uppföljda enligt en rimlig tidsplan. Kommunen är sedan skyldig att bemanna utifrån de behov som finns, säger Anders Printz.
Enligt Ebba Busch (KD), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, innebär Socialstyrelsens nya bestämmelser inget nytt för kommunens sätt att arbeta.
– Vi arbetar precis på det sätt som Socialstyrelsen vill att vi ska arbeta. Vi ligger väldigt bra i linje med Socialstyrelsen, både vad gäller behovsstyrd vård och personalbemanningen på demensavdelningar.
Hon säger att kommunen redan 2010 fattade beslut om en minibemanning med en anställd vid varje demensavdelning. Det har dock i kommunens uppföljningar visat sig att flera avdelningar inte levt upp till det kravet. Det handlar om att fortsätta granska boenden, anser hon.
– Vi kontrollerar genom egna rutinmässiga uppföljningar, oanmälda uppföljningar och efter uppgifter från anhöriga och äldre.
Uppsala demensförbunds ordförande, Gustaf von Essen, tycker att Socialstyrelsens förslag om bemanning är utmärkt.
– Det är inte alls säkert att det räcker med en anställd på en avdelning för det beror ju på i vilket skick patienterna är, men man ska alltid säkerställa en minibemanning så att det aldrig är tomt någonstans.