"Deltog i knarkhärva för att minska skuld"

En narkotikaskuld var skälet till att en 32-årig Uppsalabo deltog i hanteringen av droger som skickades från två lägenheter.

Narkotikaklassade tabletter som beslagtogs i en av bostäderna.

Narkotikaklassade tabletter som beslagtogs i en av bostäderna.

Foto: Polisen

Uppsala2019-12-04 17:30

Det förklarade mannen när han på onsdagen förhördes i tingsrätten om verksamheten i de båda Uppsalabostäderna. Lägenheterna fungerade som centraler för utskick av narkotika till köpare över hela landet. Enligt åtalet packades och skickades minst 851 kuvert med  narkotika innan polisen efter fem månaders spaning slog till och grep 32-åringen och en 24-årig man. 

I lägenheterna hittades nästan sju kilo amfetamin, tio kilo cannabis och 42 000 narkotikaklassade tabletter samt förpackningsmaterial. 32-åringen medgav att han skrivit adresser på kuverten och packat mindre partier narkotika, men långt ifrån de mängder som skickats. 

I förhöret förklarade mannen att han hamnat i skuld för sina egna tablettköp och börjat hantera utskicken på uppdrag av andra. Hans förhoppning var att skulden på så vis skulle arbetas av.

– Vilka gav dig uppdraget, frågade kammaråklagare Charlotta Stege Unger.

– Det kan jag inte prata om, svarade mannen.

– Vem har förpackat narkotikan?

– Det har jag ingen aning om.

– Lägenheten var full med narkotika. Är det inte du som packat?

– Nej.

Åklagarnas uppfattning är att båda männen haft centrala roller för att distribuera narkotikan, medan andra personer stått bakom hemsidan. Försäljningen har skett på den dolda delen av internet, där köpare och säljare kan vara anonyma och betalning sker i elektronisk valuta som inte kan spåras. 

När rättegången fortsätter ska bland annat några av de misstänkta köparna höras.  

Narkotika och förpackningsmaterial fanns i en av lägenheterna vid polisens tillslag.
Narkotika och förpackningsmaterial fanns i en av lägenheterna vid polisens tillslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!