Deltid krymper pensionskassan

Lösningen för att få livspusslet att gå ihop i en småbarnsfamilj kan vara att gå ner i arbetstid. Men tänk igenom beslutet noga – det ger inte bara mindre pengar i plånboken, det ger också konsekvenser för sjukpenningen och pensionen.

Foto: Scanpix

Uppsala2010-06-28 09:37

– Folk glömmer ofta att tänka på de långsiktiga effekterna på ekonomin när de går ner i arbetstid, säger Carin Pärnamets som är privatmarknadschef på Danske bank.

Och visst känns pensionen avlägsen för en småbarnsförälder. Men Carin Pärnamets tycker ändå att man ska tänka långsiktigt när man bestämmer sig för att gå ner i tid.

– Sätt er ner och diskutera igenom ekonomin; vad innebär det på kort och lång sikt? Gå igenom utgifterna och se var ni kan skära ner. Se också över sparandet - kanske behöver ni ha en större del i en lättillgänglig buffert i stället för långsiktigt placerade i aktier eller fonder, så ni kan komma åt pengar för oförutsedda utgifter.

Det är oftast kvinnan som går ner i arbetstid under småbarnsåren. Mellan 35 och 50 procent av kvinnorna med barn under 17 år jobbar deltid, och bara 10 procent av männen.

På lång sikt blir det en kvinnofälla.

– Att man tjänar mindre pengar får naturligtvis effekter på pensionen och på den sjukpenninggrundande inkomsten, och det blir kvinnorna som får ta de smällarna. Jag tycker det är viktigt att man är medveten om det i ett förhållande.

Om ekonomin tillåter tycker Carin Pärnamets att den som är hemma kan bli kompenserad av den som jobbar mer, man kan till exempel pensionsspara extra eller privatspara till den personen.

Pensionsmyndigheten kompenserar för inkomstbortfall under barnåren, även om den kompensationen är väldigt liten. Men tjänstepensionen påverkas också av att arbetstiden minskar, eftersom den baseras på lönen.

– Jag tycker att man ska stämma av med sin arbetsgivare hur tjänstepensionen påverkas, säger Carin Pärnamets.

Den sjukpenninggrundande inkomsten, som ligger till grund för vad man får för sjukpenning eller föräldrapenning från Försäkringskassan, baseras också på inkomsten, och sjunker alltså om inkomsten sjunker. Men den som har barn under åtta år och föräldradagar kvar att ta ut kan använda dem i stället för att minska arbetstiden, så påverkas inte den sjukpenninggrundande inkomsten.

Så här kan du påverkas:

Du är mellan 30 och 40 år och har barn under fyra år. Din månadslön är 25 000 kronor och du går ner till att jobba 75 procent i tre år:

* Så mycket mindre blir det i plånboken varje månad: 3 500 kronor (beräknat på en inkomstskatt på 30 procent).

* Så påverkas din sjukpenning: Den minskar från 638 kronor per dag till 478 kronor kronor per dag.

*  Så påverkas din pension: Den blir cirka 250 kronor lägre i månaden (räknat på en utveckling på premiepensionspengarna på 3,5 procent per år, dagens penningvärde).
Källor: Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om