Kartonger med sallad och grönsaker. Lådor med champinjoner. Potatispåsar och ett stort bord med bröd. Och så asiatiska grytor med ris som kan läggas upp i matlådor.
Uppemot 300 kilo mat ligger redo att delas ut.
Det är fredag och det har blivit dags för veckans Bruised Food Club, en av Uppsalas matsvinnsmarknader.
Alla som kommit för att få del av maten får en kölapp. Räcker maten kan man få en ny när man tagit första gången. All mat ska gå åt. Den här dagen kan flera få fylla sina kassar två gånger.
Ett hjärtligt kaos råder i den trånga lokalen. Det går knappt att vända sig om från isbergssalladen mot brödbordet. Men ingen klagar. Stämningen är varm och vänlig. Emelie Sandberg är glad inte minst för det fina brödet.
– Jag har helt enkelt inte haft råd att handla det jag behöver. Matmarknaden har räddat mig i flera år, den är min livboj. Nu har jag klarat mig ett tag, men i dag är jag här igen, säger hon.
Hit till föreningen RSMH:s lokal i främre Boländerna har marknaden flyttat över vintern. Tidigare har den hållits på Forumtorget på fredagarna.
Flera av dem som kommer är – liksom många i föreningen – internationella studenter. En av dem är Diego Ortiz.
– Det här är så bra, både för världen och för min plånbok, säger han.
Sedan 2018 har föreningen Bruised Food Club samlat in mat från restauranger och butiker och ordnat fredagsmarknad. Då var de fyra personer som startade allt ur ett studentprojekt. I dag är över 70 personer engagerade i fyra temagrupper: en samlar in mat, en ordnar marknaden, en för ut kunskapen om den och hur man kan minska matsvinnet, och en arrangerar aktiviteter på temat hållbarhet.
I genomsnitt räddas på det här sättet omkring 250 kilo mat varje vecka från att slängas. Rekordet en vecka är över 500 kilo. Betalar gör man efter förmåga.
– Jag hatar matsvinn, samtidigt kan jag få tag i livsmedel jag inte skulle köpa annars, för att de är så dyra, säger Källa Frodenmo som började besöka marknaden för ungefär ett år sedan.
Kedar Joshi har varit med sedan 2018, då han kom till Sverige och Uppsala som student. I dag är han ingenjör på ett life scienceföretag i Uppsala. Han håller på kön och ser till att inte mer än tre åt gången släpps in i det trånga matrummet. Han ler stort hela tiden.
– Det är som att jag har två jobb, ett betalt och ett frivilligt, säger Kedar Joshi som är ordförande i föreningen.
En normal fredag kommer omkring 40 personer. Grovt kan de delas upp i tre grupper, förklarar Kedar Joshi.
– De som inte har så mycket pengar, studenter – varav en del också pluggar just hållbarhet, och så de som tycker att det här är viktigt och vill stödja oss och som tar det som blir kvar till sist och betalar vad än de får med sig hem.
Föreningen är helt ideell och Kedar Joshi pekar på vikten av att alla ska känna sig välkomna, även de som inte har pengar att betala med.
– Vi är öppna för alla som vill hjälpa oss att rädda mat, och kontrollerar inte vem som lämnar bidrag och vem som inte gör det.
I höst har Bruised Food Club belönats med Uppsalas fredspris av den lokala FN -föreningen, för kampen mot fattigdom med hållbarhet i fokus.
– Det känns fantastiskt. Så fint att de ger uppmärksamhet till oss och vårt arbete, säger Kedar Joshi.
I motiveringen står att Bruised Food Club är ett lysande exempel på hur idéer kan sättas i handling och göra reell skillnad. Det kan besökaren Ronny Svedman intyga.
– Jag har två påsar "pärer" och bröd för en vecka. Det här blev väldigt bra, säger han.