De delar ut hundratals kilo överbliven mat varje vecka

Mängder med mat från restauranger och matbutiker i Uppsala räddas varje vecka undan sopkorgen genom matsvinnsmarknaden Bruised Food Club.
– Marknaden är min livboj, berättar besökaren Emelie Sandberg.

Studenten Alexandra Bengtsson får bröd av Nira K Renajan, matutdelare den här veckan.

Studenten Alexandra Bengtsson får bröd av Nira K Renajan, matutdelare den här veckan.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2024-11-23 18:00

Nyheten i korthet

  • Bruised Food Club i Uppsala räddar varje vecka hundratals kilo mat från att slängas, genom att samla in överbliven mat från restauranger och butiker och dela ut den på en marknad.
  • Föreningen, som startade 2018 som ett studentprojekt, har nyligen belönats med Uppsalas fredspris för sin kamp mot fattigdom med hållbarhet i fokus.
  • Marknaden är öppen för alla, och besökarna betalar efter förmåga. Många av dem är internationella studenter och personer som inte har råd att köpa all mat de behöver.

Kartonger med sallad och grönsaker. Lådor med champinjoner. Potatispåsar och ett stort bord med bröd. Och så asiatiska grytor med ris som kan läggas upp i matlådor.

Uppemot 300 kilo mat ligger redo att delas ut. 

Det är fredag och det har blivit dags för veckans Bruised Food Club, en av Uppsalas matsvinnsmarknader.

undefined
Emelie Sandberg får med sig färdiga matlådor av Zaliha A Lawal. "Den här marknaden har räddat mig", berättar Emelie.

Alla som kommit för att få del av maten får en kölapp. Räcker maten kan man få en ny när man tagit första gången. All mat ska gå åt. Den här dagen kan flera få fylla sina kassar två gånger.

Ett hjärtligt kaos råder i den trånga lokalen. Det går knappt att vända sig om från isbergssalladen mot brödbordet. Men ingen klagar. Stämningen är varm och vänlig. Emelie Sandberg är glad inte minst för det fina brödet.

– Jag har helt enkelt inte haft råd att handla det jag behöver. Matmarknaden har räddat mig i flera år, den är min livboj. Nu har jag klarat mig ett tag, men i dag är jag här igen, säger hon.

undefined
Emelie Sandberg närmast lovprisar matsvinnsmarknaden, som gett henne en möjlighet att få hem varor hon inte skulle köpa annars.

Hit till föreningen RSMH:s lokal i främre Boländerna har marknaden flyttat över vintern. Tidigare har den hållits på Forumtorget på fredagarna. 

Flera av dem som kommer är – liksom många i föreningen – internationella studenter. En av dem är Diego Ortiz.

– Det här är så bra, både för världen och för min plånbok, säger han. 

undefined
Matsvinnsmarknaden Bruised food market kommer under vintern finnas här i RSMH:s lokaler i främre Boländerna.

Sedan 2018 har föreningen Bruised Food Club samlat in mat från restauranger och butiker och ordnat fredagsmarknad. Då var de fyra personer som startade allt ur ett studentprojekt. I dag är över 70 personer engagerade i fyra temagrupper: en samlar in mat, en ordnar marknaden, en för ut kunskapen om den och hur man kan minska matsvinnet, och en arrangerar aktiviteter på temat hållbarhet. 

undefined
Det är trångt i matsvinnsmarknadens nya lokaler, men hjärtligt. Här kan marknaden hålla till under vinterhalvåret. Den här veckan delas över 200 kilo mat ut. Betalar gör man efter förmåga.

I genomsnitt räddas på det här sättet omkring 250 kilo mat varje vecka från att slängas. Rekordet en vecka är över 500 kilo. Betalar gör man efter förmåga. 

– Jag hatar matsvinn, samtidigt kan jag få tag i livsmedel jag inte skulle köpa annars, för att de är så dyra, säger Källa Frodenmo som började besöka marknaden för ungefär ett år sedan.

undefined
Alexandra Bengtsson läser hållbar utveckling på universitetet och besöker matsvinnsmarknaden för första gången.
undefined
András Tath är en av volontärerna bakom Bruised Food Club i Uppsala och den som håller i matinsamlingen.

Kedar Joshi har varit med sedan 2018, då han kom till Sverige och Uppsala som student. I dag är han ingenjör på ett life scienceföretag i Uppsala. Han håller på kön och ser till att inte mer än tre åt gången släpps in i det trånga matrummet. Han ler stort hela tiden.

– Det är som att jag har två jobb, ett betalt och ett frivilligt, säger Kedar Joshi som är ordförande i föreningen.

undefined
Diego Sandoval Gómez hittade Bruised Food Club på Forumtorget en fredag och började engagera sig. Kedar Joshi är en av de drivande. Nu får marknaden den lokala FN-föreningens fredspris.

En normal fredag kommer omkring 40 personer. Grovt kan de delas upp i tre grupper, förklarar Kedar Joshi.

– De som inte har så mycket pengar, studenter – varav en del också pluggar just hållbarhet, och så de som tycker att det här är viktigt och vill stödja oss och som tar det som blir kvar till sist och betalar vad än de får med sig hem.

Föreningen är helt ideell och Kedar Joshi pekar på vikten av att alla ska känna sig välkomna, även de som inte har pengar att betala med.

– Vi är öppna för alla som vill hjälpa oss att rädda mat, och kontrollerar inte vem som lämnar bidrag och vem som inte gör det.

undefined
Bruised Food Club är en av två mottagare av Uppsalas Fredspris 2024.
undefined
Diego Ortiz är student och besöker matsvinnsmarknaden för första gången den här fredagen. "Det är här en riktigt bra grej, för världen och för min ekonomi", säger han.

I höst har Bruised Food Club belönats med Uppsalas fredspris av den lokala FN -föreningen, för kampen mot fattigdom med hållbarhet i fokus. 

– Det känns fantastiskt. Så fint att de ger uppmärksamhet till oss och vårt arbete, säger Kedar Joshi. 

I motiveringen står att Bruised Food Club är ett lysande exempel på hur idéer kan sättas i handling och göra reell skillnad. Det kan besökaren Ronny Svedman intyga.

– Jag har två påsar "pärer" och bröd för en vecka. Det här blev väldigt bra, säger han.  

undefined
"Jag fick med massa bra, som fint bröd för en vecka och två påsar 'pärer'", säger Ronny Svedman.
Två FN-pristagare

Uppsala fredspris, som delas ut av FN-föreningen gick i år till doktor Lars Albinsson, vid Läkare i Världen, i kategorin Mänskliga rättigheter, samt till Bruised Food Club i kategorin Utveckling och fattigdomsbekämpning.

I motiveringen för Lars Abinsson står bland annat att han:  på ett föredömligt och outtröttligt sätt använt sin medicinska expertis för att ge psykiatrisk vård till de mest sköra och bortglömda patienter som fallit mellan stolarna i vården.

I motveringen för Bruised Food Club står bland annat att "initiativet minskar både matsvinnet och hjälper de behövande i samhället". Insatsen blir särskild viktig när dessutom behovet i samhället växer och att Bruised Food Club är "ett lysande exempel på hur idéer kan sättas i handling och göra reell skillnad".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!