Sedan 1970-talet har vildsvinsbeståndet ökat kraftigt i Sverige, vilket orsakat problem som ökade bök- och betesskador. Samtidigt är efterfrågan på vildsvinskött låg. Majoriteten av allt vildsvinskött konsumeras av jägarna själva. Det ska det bli ändring på.
Länsstyrelsen i Uppsala har tagit fram projektet Ät Uppsala län, en handlingsplan som ska bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet. En del av det är att få fler människor att äta vildsvinskött. För att nå så många nya vildsvinsköttätare som möjligt har länsstyrelsen nu startat en foodtruckturné genom länet för att bjuda på gratislunch i form av vildsvinsrätter.
– Man måste få det serverat i en rätt för att förstå att det är gott, säger Emma Eriksson, projektledare.
På tisdagen hade turen kommit till Uppsala. Marcos och Miguel Mella från Enköpingsrestaurangen Caliente var redo på Vaksala torg med sin vildsvinsgryta med svamp och vitlöksrosti och serverade helt utan kostnad till de 50 första gästerna som kom förbi.
Reaktionerna var positiva och under veckan kommer de fortsätta till Enköping på onsdagen och Knivsta på torsdagen. Även Tierp och Östhammar kommer få besök av en annan matvagn som bjuder på vildsvinskött innan veckan är slut.
Nu planerar Marcos och Miguel fler rätter med vildsvinskött på sin meny.
– Det kommer från naturen och är bland det bästa kött man kan hitta, säger kocken Marcos Mella.
Bland besökarna var många vana vildsvinsköttätare, medan andra var mindre bekanta med det magra, möra köttet – som nästan påminner mer om nöt än fläskkött.
– Vildsvinskött, nej tack. Det finns trikiner i sånt, ropar en man som går förbi och bestämt tackar nej till en gratis lunch.
– Det stämmer inte. Köttet har gått igenom en vilthanteringsanläggning och allt vildsvinskött trikintestas, säger Emma Eriksson.
Sammantaget är hon nöjd med de reaktioner hon fått hittills under "vildsvinsveckan".
– Den vanligaste reaktionen vi får från de som smakar är "varför finns det inte i butiken när det är så gott?". Det är en outnyttjad resurs, helt enkelt. Butikerna kan inte ta in det i sitt ordinarie sortiment eftersom efterfrågan är för liten. Det ska vi ändra på, förklarar Emma Eriksson.