Pia Röjdeby är brukarinflytandesamordnare vid verksamhetsområde Psykiatri vid Akademiska sjukhuset. Hon är också en av arrangörerna för årets psykiatrivecka.
– Vi vill sprida kunskap om psykiatriska diagnoser och funktionsnedsättningar, och öka förståelsen för dem som drabbas. Att se dem som personer med egen förmåga att välja vilken hjälp de vill ha är en viktig del i vården, säger Pia Röjdeby.
Hon ser en positiv utveckling inom den psykiatriska vården i Uppsala där verksamhetschefen är öppen för idéer och för att jobba tillsammans med brukarorganisationerna.
– Patienten måste vara i centrum för all vård, inte minst inom psykiatrin. Det är också en viktig del av innebörden i begreppet återhämtning som ingår i temat för psykiatriveckan.
Det är viktigt att ge stöd så att patienten kan få hjälp att hitta egna vägar för att den egna kraften att ta sig upp ur till exempel en depression.
– Det engelska uttrycket som brukar användas är ”empowerment”, och det är vad det handlar om, att stödja den sjukes egna förmågor så att han eller hon stärks, steg för steg, säger Pia Röjdeby.
Föreläsningarna under psykiatriveckan riktar sig till vårdpersonal, till patienter, till anhöriga och närstående, men också till allmänheten:
- Alla är välkomna, inte minst allmänheten eftersom det är så viktigt att förstå och kunna bemöta personer med psykiatriska funktionsnedsättningar.
Psykiatriveckan inleddes på måndagen, och avslutas på torsdag eftermiddag. De avslutande föreläsningarna handlar bland annat om personliga ombud som stöd i vårdverksamhet, och e-hälsa.