Delade meningar om bandyfyllan

Bandy, familjefest och - fylla. Går det ihop? Ja, eftersom ordningen ändå är god, anser Bandyförbundets ordförande. Även polisen tycker att finalen är en lugn tillställning. Men supportern Ulrika Jansson håller inte med.

Foto:

Uppsala2010-03-21 09:00
1980 hade Sveriges herrlandslag i bandy Spola kröken på sina matchtröjor. Landslaget var en del av en kampanj som skulle få människor att dricka mindre alkohol.
När SM-finalen i bandy spelas 30 år senare är kröken långt ifrån spolad. I stället har många supportrar börjat dagen med en bandy­-frukost bestående av pyttipanna och öl, för att sedan kunna köpa ännu mer öl inne på matchområdet.
- De flesta går fortfarande på finalen för att se bra bandy, men fokus flyttas mer och mer mot festandet, säger Ulrika Jansson som är aktiv i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och bandyintresserad sedan barnsben.

Uppväxt i Hälsingland har hon tillbringat mycket tid i supporterbussar och hon var bara fyra år när hon fick följa med på sin första SM-final. Men hade hon själv haft en fyraåring i dag skulle hon aldrig ta med henne på bandy:
- För inte särskilt länge sedan var finalerna en trevlig familjefest. Visst hade folk med sin bandyportfölj med spetsat kaffe, men det var inte som i dag då man laddar upp med alkohol redan till frukost, säger hon.
I samband med fjol-årets bandyfinal omhändertog Uppsalapolisen sex personer för tillnyktring inne på Studenternas. Totalt under dygnet omhändertogs 22 personer för fylla. Att jämföra med 56 omhändertaganden på valborg samma år.
- Vi tycker att bandyfesten präglas av god ordning. Många människor är alkoholpåverkade, men stämningen är ändå lugn och det är få incidenter i form av bråk och misshandel, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

En förklaring till det tror Christer Nordström är att bandypubliken är äldre.
- Men visst har många festat innan de kommer till Studenternas. I år är dessutom matchen senare på eftermiddagen. Då får vi vara beredda på ökad fylla och att en del får i sig så mycket att de inte lyckas ta sig ända fram till arenan.
Polisen har också noterat att bandyfrukost har blivit vanligare.
- Fler krogar erbjuder bandyfrukost, men även idrottsföreningar, företag och enskilda personer ordnar dem. I grunden är det trevligt, men vi får vara beredda på att det kan innebära att fler blir alltför berusade, säger Christer Nordström.

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin sticker inte under stol med att vissa bandysupportrar är berusade.
- Men vi är ganska förskonad från trista händelser och våld, så jag tror inte att någon familj avstår från finalen av de skälen. Att gå på bandy är bland det säkraste man kan göra med familjen.
Håkan Ramsin påpekar att de som är berusade har blivit det innan de kommer till Studenternas.

Men varför säljer ni alko­hol på matchområdet?
- Därför att det finns önskemål om att kunna äta och dricka i samband med finalen.
Gör ni något för att minska drickandet?
- Vi har en normal kontroll av hur folk beter sig som ideellt arbetande ordningsvakter från klubbarna genomför.
Borde inte idrotten vara en alkoholfri zon?
- Nej, jag ser inga skäl till det. Varför skulle den vara det när det inte är en alkoholfri zon att till exempel gå på teater, säger Håkan Ramsin.

Men Ulrika Jansson tycker annorlunda:
- Idrott och alkohol hör inte ihop. Det räcker att ett barn kläms mot ett kravallstaket eller upplever obehag, för att det ska vara ett för mycket.
- Vill man behålla bandy­finalen som en familjefest bör man fundera på vad som är viktigast: att alla ska kunna gå och ha trevligt, eller att de som vill dricka får ännu ett tillfälle, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om