Delade åsikter om fria sprutor

Nu kan det bli tillåtet att dela ut kanyler till knarkmissbrukare. Regeringen och samarbetspartierna har ställt sig bakom folkhälsominister Morgan Johanssons förslag om fria sprutor, som ett sätt att förebygga hiv-smitta bland missbrukare. I Uppsala går dock åsikterna om förslaget isär.

Uppsala2005-06-17 00:00
Lars-Håkan Nilsson, verksamhetschef på beroendekliniken vid Akademiska sjukhuset, välkomnar beskedet om förslaget med fria sprutor.
-Jag ser mycket positivt på förslaget. Projektet som pågått i Skåne, där man sedan mitten av 1980-talet delat ut kanyler till missbrukare, visar att det är möjligt att hejda spridningen av hiv och hepatit genom sprututbytesprogram.
Sofia Persson Martinsson är öppenvårdschef på beroendekliniken. Hon ser både fördelar och nackdelar med förslaget.
-Den främsta fördelen är givetvis att vi genom att dela ut fria sprutor ökar vi chansen att få kontakt med fler personer med missbruksproblem, som annars inte skulle ha sökt sig till oss.

Måste skötas säkert
Samtidigt ser hon flera risker med förslaget.
-Utdelning av sprutor måste skötas på ett säkert sätt och enbart i samband med annan behandling, som avgiftning och vård, säger Sofia Persson Martinsson.
Uppsalapolisens narkotikasamordnare, Kenneth Olsson, ställer sig kritisk till folkhälsominsterns förslag.
-Det ger en väldigt knepig signal att tillhandahålla narkomaner verktyg för att fortsatta sitt missbruk. Det mest humana vore förstås att få missbrukarna att helt sluta med narkotika, säger Kenneth Olsson och framhåller istället den så kallade Uppsalamodellen.
I Uppsala pågår nämligen sedan två år ett projekt där polisen och socialtjänsten samarbetar med kriminalvården och smittskyddsenheten för att förhindra smitta av hiv och hepatit samtidigt som man även förebygger narkotikamissbruk. När polisen griper en missbrukare tas alltid blodprover och personen erbjuds vaccination. Under en tvåårsperiod har man testat drygt 200 missbrukare på det sättet.

Flera fördelar
Även Staffan Sylvan, chef för Smittskyddsenheten i Uppsala Läns landsting, framhåller fördelarna med den nuvarande Uppsalamodellen.
-I vår modell når vi missbrukarna redan innan de har påbörjat ett intravenöst missbruk och kan därför på ett tidigare stadium, än vad som skulle vara möjligt vid ett sprututbytesprogram, få kontakt med missbrukarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om