Deklarera aktier ordentligt

Aktieaffärer ska granskas extra noga i årets deklaration. Annars är nyheterna få i årets deklaration som kan bli sista chansen att få deklarera på papper. Nästa år kan modellen "tyst godkännande" införas.

Uppsala2007-03-23 21:32
De kraftiga börsuppgångarna 2005 och 2006 har gjort att antalet aktie­affärer varit fler än någonsin. Omkring två miljoner svenskar äger aktier och många har försäljningar att ta upp i årets deklaration.
Att deklarera aktier upplevs som svårt och många fel uppkommer. Skatteverket går därför nu ut med en lista på större bolag med råd och tips om hur de ska deklareras på rätt sätt. På listan finns de bolag som handlas mest samt bolag där en split eller en avknoppning skett under fjolåret.
Listan ligger också till grund för hur Skatteverket väljer ut de deklarationer som i år ska granskas extra noga.
I dagarna skickas 7,3 miljoner deklarationsblanketter ut. Inkomstdeklarationen på internet öppnade på fredagen, i år har drygt 90 procent möjlighet att deklarera elektroniskt. Liksom i fjol kan man då få sin skatteåterbäring redan före midsommar. Detsamma gäller telefon- och sms-deklarationer.

Det kan alltså bli sista året att deklarera för många. Skatteverket utreder nu en modell för tyst godkännande, att deklaranten inte behöver skicka tillbaka blanketten om man godkänner Skatteverkets uppgifter.
Modellen tros leda till att omkring hälften av alla, 3,5-4 miljoner, då slipper deklarationen.
Skatteverket försöker genom kampanjer och granskningar att minska antalet fel i deklarationerna. Förra året var det reseavdragen, i år aktierna. Men fel blir det nog alltid ändå. I fjol gjordes 1,3 miljoner korrigeringar i svenskarnas deklarationer.

Av alla som deklarerat försäljning av privatbostäder i fjol hade 74 procent gjort något fel. Anmärkningsvärt är kanske att felen, om de gått igenom, i över hälften av fallen lett till högre skatt.
Försäljning av aktier hade 53 procent av alla deklarerat fel och kontrollen av reseavdragen innehöll 56 procent fel. Vanligast i det sistnämnda var felaktigt avstånd från hemmet till jobbet och fel antal resdagar på året.
På punkten avdrag för övriga utgifter var felprocenten allra högst, 91 procent. Vanligast var att utgiften inte kunde styrkas eller felaktiga avdrag för arbetskläder och arbetsrum.

Fotnot: Deklarationen ska som vanligt lämnas in senast 2 maj. All information om deklarationen finns i broschyren Dags att deklarera och på Skatteverkets hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om