Debatten når långt ut i universitetet

Den pågående striden inom universitetet är inget självklart samtalsämne vid fikabordet på institutionerna. Men det är ändå en fråga som engagerar långt ut på institutionerna.

Henrik Ån, Ida Björs, Maria Lekander och Emelie Sedvall, kemiingenjrösstudenter, jobbar med ett grupparbete. Debatten om rektorsrekryteringen är ingen stor fråga för dem.

Henrik Ån, Ida Björs, Maria Lekander och Emelie Sedvall, kemiingenjrösstudenter, jobbar med ett grupparbete. Debatten om rektorsrekryteringen är ingen stor fråga för dem.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2016-10-13 08:03

– Universitetens oberoende är väldigt viktigt. Och att kollegiet bara skulle vara rådgivande när man väljer rektor känns inte bra, säger Lina Thorvaldson, programsamordnare för biomedicinska mastersprogrammet vid Institutionen för medicinsk cellbiologi.

Hon säger att man nu ser allt mer av universitetens inriktning styrs av ekonomiska intressen. Susanne Tingsborg vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi håller med.

– Det är också viktigt att man har en öppenhet vid valet, säger hon.

Vid ett bord i kafeterian på BMC sitter Marie Allen, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, och pratar med Sonny Björk, pensionerad polis som undervisar på en kurs i forensisk vetenskap. Stormen kring rektorsrekryteringen är inget självklart samtalsämne för dem. Men det är ändå en fråga som engagerar.

– Det är en jätteviktig fråga. Jag tycker inte att universiteten bör ledas på samma sätt som företag. Man bör låta forskare och lärare få möjlighet att påverka, säger Marie Allen.

Bland studenterna är den pågående striden ingen stor fråga.

– Det är inget som man märker av. Man fokuserar på det som ligger närmast, säger Henrik Ån, som jobbar med ett grupparbete tillsammans med några kompisar.

Men den förra rektorsstriden, när förtroendet för Eva Åkesson som rektor diskuterades, var något som även studenterna uppmärksammade.

– Hela den diskussionen var lite pinsam. Det var ganska juvenalt och det kändes som om de argument inte var någon riktigt bra motivering, säger Maria Lekander, också hon student vid programmet för kemiingenjörer med inriktning mot läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om