I januari 2019 använde Uppsalalektorn Inga-Lill Aronsson n-ordet vid ett seminarium där hon svarade på en students fråga om hur eleverna kan söka på "ras" i gamla arkiv. Ordvalet anmäldes av fyra studenter varpå institutionen inledde en utredning där Inga Lill-Aronsson försäkrade ledningen om att det inte skulle upprepas.
Efter den uppmärksammade händelserna arrangerar nu Uppsala universitet ett seminarium den 3:e mars på temat "Hur fritt är ordet inom akademin?".
– Det är ett sätt att plocka upp principiella frågor som debatten kring Inga-Lill Aronssons ordval handlat om. Diskussionen kommer bland annat beröra ämnen som forskningens och utbildningens frihet, lika villkor och vad normstyrning innebär, säger Torsten Svensson, vicerektor humaniora och samhällsvetenskap.
– Vi vill prata om yttrandefrihet, hur vi i akademin hanterar detta och vilka rutiner vi har för anmälningar, säger Torsten Svensson.
Universitetet har en skyldighet att starta en utredning vid varje trakasserianmälan. Denna riktlinje kan dock leda till problem, menar Torsten Svensson:
– Det finns risk för anmälningshets om man använder kränkning som ett instrument för egen vinning. Men samtidigt kan den akademiska friheten också missbrukas om man tror sig kunna säga vad man vill i alla sammanhang.
Även studenternas mail har fått uppmärksamhet där de påstår att Inga-Lill Aronsson inte har rättighet att använda n-ordet eftersom hon varken är svart eller rasifierad.
En sådan argumentation innebär att människor bör undvika vissa ord på grund av sin hudfärg. Hur går det ihop med universitetets lika villkorsarbete?
– Personliga attribut ska inte ha betydelse för vem som ska delta i ett akademiskt samtal eller vem som får yttra sig i olika diskussioner, säger Torsten Svensson.
– Att hantera de här frågorna är svårt. Å ena sidan måste alla ha omdöme när de uttrycker sig, allt vi tänker kan vi inte säga av lämplighetsskäl. Samtidigt får vi inte hamna i ett läge där vi undviker kontroversiella frågor, säger Torsten Svensson.
Under utredningen anordnade universitetet ett möte med de anmälande studenterna, men ingen dök upp. Hur ser ni på det?
– Det är märkligt såklart, men bra att åtminstone en hörde av sig, säger Torsten Svensson.
I veckan fick händelserna en vändning till när Uppsala universitets villkorsspecialist anmäldes för att ha sagt "hora" i radioprogrammet Studio Ett.