Uppsalaforskare förutsäger valet med ny modell

Vem vinner valet? Mest sannolikt S och Magdalena Andersson. I alla fall om vi ska tro roboten Ada som Uppsalaforskaren Måns Magnusson byggt, med stöd i 20 års opinionsmätningar och valresultat.

Magdalena Andersson (S), Märta Stenevi (MP), Johan Pehrson (L) och Ulf Kristersson (M) är några av de partiledare som kämpar om väljarnas röster i höstens val.

Magdalena Andersson (S), Märta Stenevi (MP), Johan Pehrson (L) och Ulf Kristersson (M) är några av de partiledare som kämpar om väljarnas röster i höstens val.

Foto: TT/Henrik Montgomery

Uppsala2022-08-11 05:00

49,9 procent av rösterna till Magdalena Anderssons lag och 48,6 till Ulf Kristerssons. Det är vad datorprogrammet Ada tror om valresultatet, efter att Demoskop den 5 augusti kom med den senaste opinionsmätningen som gjorts.

– Vår modell ger S en väldigt svag fördel just nu. Men i princip kan man säga att läget är 50-50. Vi är i alla fall säkra på att läget är osäkert, säger Måns Magnusson, forskare i statistik på Uppsala universitet.

Det är han som utvecklat Ada tillsammans med en kollega i Lund och en datajournalist vid företaget Newsworthy.

undefined
Märta Stenevis MP får 3,9 eller 4 procent i valet, enligt beräkningarna just nu.

Tittar man på respektive parti blir osäkerheten väldigt tydlig. Exempelvis kommer Miljöpartiet enligt Ada få 3,9 eller 4 procent, en skillnad på bara 0,1 procentenhet – men en bråddjup skillnad i verkligheten. Antingen rasar MP ur riksdagen eller så blir de kvar, vilket kan stjälpa ett helt valresultat över ända. 

När det gäller Liberalerna tror Ada att de klarar sig med en hårsmån över spärren, och får 4,3 procent.

– Det står verkligen och väger. Partierna rör sig historiskt sett mycket på slutet och det kan hända mycket. Men vår prognos är ju ingen magi eller en gissning. Samtidigt vet vi att en sak som vår modell brottas med att fånga in är partiernas ruscher på slutet, som just Liberalernas, dåvarande Folkpartiets,1985 och 2002, säger Måns Magnusson.

undefined
Johan Pehrson, ny partiledare för Liberalerna, har lyft partiet och kommer enligt Ada, just nu, in i riksdagen.

Inte magi eller gissningar alltså, men vad är då Ada, egentligen? Till ena delen är modellen en sammanvägning av opinionsläget, där hänsyn tas till en rad saker som hur mycket varje opinionsinstitut över- och underskattat partierna historiskt och hur bra opinionsbranschen som helhet varit på att lyckas mäta väljarstödet. 

– Vi vet att partier underskattas ibland, som SD 2014, men även S 2018. Vi försöker förstå det där bättre och få med det som en parameter i modellen. Vi hoppas också kunna utveckla det än mer framöver, säger Måns Magnusson.

undefined
Enligt statistikroboten Ada ser det ut som att Magdalena Anderssons (S) lag vinner valet med en hårsmån.

Den andra delen av programmet är vad Måns Magnusson kallar en "strukturell modell" byggd på vad som historiskt har visat sig fungera bäst som prognos för valutgången, nämligen SCB:s partisympatiundersökning i maj tillsammans med föregående valresultat. Att Ada tror att S-laget vinner bygger just på vänstersidans övertag där, med en stark SCB-mätning i våras och vinsten i valet 2018.

– Men ju närmare valet vi kommer desto tyngre viktar Ada opinionsundersökningarna. Om det sker en avgörande händelse som en skandal under valrörelsen så kommer det att fångas upp i opinionsmätningarna och får då också genomslag i vår modell, säger Måns Magnusson. 

Som statistiker och forskare ser han Ada som teknikutveckling, ett projekt för att lära sig göra än bättre prognoser och sannolikhetskalkyler och kunna kartlägga opinionläget säkrare. Inte minst vill de i framtiden bättre kunna fånga upp de mindre partiernas stora rörelser i slutspurten.

undefined
Lag Ulf Kristersson (M) får enligt Ada 48,6 procent av rösterna.

Men projektet riktar sig också utåt med en tydlig journalistisk profil. Allt material är tillgängligt på en webbsida, överskådligt presenterat för alla och envar att gå in och ta del av.  

Rådet till väljarna är att inte ta opinionsmätningar och prognoser som sanningar om hur det kommer att sluta. 

– Tänk på väderprognosen: det blir inte alltid som meteorologerna säger. Osäkerheterna är många och det är svårt att fånga in allt.  

Så funkar Ada

Ada bygger på mätningar sedan 2001 från bland annat Sifo, Novus, Ipsos, Demoskop, Sentio och Skop, samt valresultat och partisympatiundersökningar från SCB sedan 1973.

Modellen simulerar tusen val. Genom att se vilket regeringsunderlag som är störst i varje ges en sannolikhet för olika utfall.

Modellen tar hänsyn till ett flertal faktorer när den skattar opinionsmätningarna, som hur de lyckats historiskt.

Enligt Adas valprognos är chansen tre på fem att S regeringsunderlag får flest mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!