De vill riva Svista värdshus

Det förfallna motellet vid Svista på gamla E4 kan förvandlas till en ekologisk by. Det är i alla fall visionen för markägaren Svista utveckling.

Från 70-talet  till 2007 drevs det restaurang och hotell i Svista, längs med gamla E4. Nu är det fullt av glassplitter och skrot runt fastigheten.

Från 70-talet till 2007 drevs det restaurang och hotell i Svista, längs med gamla E4. Nu är det fullt av glassplitter och skrot runt fastigheten.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-04-27 07:00

Man får ha gott om fantasi för att frammana bilderna som arkitekten Peter Santesson målar upp när vi promenerar runt Svista motell och värdshus, vid avfarten till Bälinge på gamla E4. Han talar om en grön by, höns och biodling, men på marken finns glassplitter, skräp och utslängda inventarier.

Innan nya E4 byggdes låg värdshuset perfekt placerat strax norr om Uppsala, men nu har det i många år stått övergivet och förfallet. Många som dagligen passerar förbi på vägen in till Uppsala har funderat på vad som ska ske med byggnaden och vem som ens äger den. En fotoblogg på nätet dokumenterade motellets exteriör 2011, och skulle kontakta ägaren för att få fota inomhus "innan det revs", som det står på bloggen. Försöket misslyckades och sju år senare står det kvar, och förfallet har bara fortsatt.

För tre år sedan skrev UNT i en notis att kommunen startat ett detaljplanärende och att det fanns idéer om bostadsbyggande. Just de planerna har gått i stöpet. Sedan dess har Svista utveckling förvärvat marken med idén att på värdshustomten och på den intilliggande marken där det tidigare låg en bensinmack, bygga bostäder med en twist.

– Vi vill bygga bostäder som sätter ekologisk och social hållbarhet i fokus. Läget är fantastiskt, ute på landet i den gamla jordbruksbebyggelsen, men nära Uppsala stad och med bra förbindelser med buss, och med cykel på cykelbanan som kommunen nu bygger, säger Lisa Holm Moreira, som företräder Svista utveckling.

Planerna är i ett tidigt skede. Tillsammans med arkitektbyrån Synk arkitektur tas nu ett koncept fram i dialog med Uppsala kommun. Arkitekten Peter Santesson talar om att bygga en grön by.

– Jag tänker att vi kan skapa förutsättningar för dem som vill bo här att leva hållbart med sådant som egen odling, ekologiska val av byggmaterial och i själva bystrukturen på området. Vi vill bygga vidare på den fina byggtradition som finns i området omkring, och knyta det här till odlingskulturen här ute, säger han.

På arkitekters vis visionerar han om en gårdsbutik med försäljning, skördefester och en länk till hantverksbyn Ulva kvarn på cykelavstånd.

– Ulva är ju en destination för hantverk och natur, på samma sätt kan det här bli för odling, säger han.

Än är projektet mer en idé än en plan. Lisa Holm Moreira pratar om att det kan bli 50 till 100 bostäder i olika storlekar. Hon tror att det kommer att bli attraktivt för barnfamiljer.

– Kommunen har också velat att vi ska planera för en förskola, säger hon.

Men allt är inte lantidyll. Vägarna, gamla E4 mot Björklinge och avfarten till Bälinge, går alldeles intill marken och är flitigt trafikerade och skapar buller- och trafiksäkerhetsproblem.

– Vi kommer att behöva ha en byggnad som skärm mot vägen, säger Lisa Holm Moreira.

I den för Uppsalaslätten typiska vinden, som alltid verkar blås mot, går vi runt motellet. Lisa Holm Moreira noterar säkerhetsrisken som glassplitter på marken utgör. Hon är markägare och ansvarig. På ena långsidan ha någon burit ut diskbänkar. Fönster och dörrar är igenbommade, men det ser onekligen ut som att någon varit inne i värdshuset nyligen.

– Så här såg det absolut inte ut senast vi var här, det måste vi åtgärda, säger hon och tar kort med sin mobil.

Grannar till motellet har motsatt sig tidigare byggplaner på tomten. Men för att försäkra sig om att det här projektet är förankrat i bygden har det nu knackats dörr. Peter Santessons dröm är att få med de som vill bo här tidigt i processen, så att de kan vara med och påverka utformningen.

– Vi vill inte säga att de ska ha höns och bin, men vi kan skapa förutsättningar för det som de vill göra i en grön by, säger han.

Någon tidplan finns inte än, den kommunala processen är bara in sin linda. Hos Lisa Holm Moreira märks en frustration över att de byråkratiska kvarnarna mal långsamt. Och hon tror inte att hon är ensam om att vilja få bort Svista värdshus.

– Jag förstår att många är väldigt trötta på det här motellet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!