De viktigaste frågorna vid valet

Ett halvår till valet har både den borgerliga majoriteten och den rödgröna oppositionen i Uppsala sina laguppställningar klara. UNT kan i dag berätta vilka valets viktigaste lokala frågor blir - om Uppsalapolitikerna själva får välja.

Foto:

Uppsala2010-03-18 09:51
Alliansen:

Skolan
Kunskap och trygghet ska vara det centrala i skolan. För att nå dit kan det bli frågan om åtgärder som kunskapsprov, tidigt stöd i lärandet av läsning, räkning och skrivning, samt mer insatser mot mobbning.
- Det har funnits en mängd mål för vad skolan ska syssla med. Vi har överordnat kunskap och trygghet, vilket nu ger resultat i olika mätningar, säger Gunnar Hedberg (M).

Jobben
Den viktigaste kommunala insatsen för att göra fler anställningsbara och för att få fler att gå vidare till högre studier är en bra skola. Kommunen ska också fortsätta att engagera sig i projekt som skapar nya småföretagare, likt Gottsunda factory, samt skapa praktikjobb tillsammans med Arbetsförmedlingen.
- Jobb skapar mer resurser till den offentliga välfärden och motverkar utanförskap, säger Gunnar Hedberg (M).

Klimatet
Målet att minska Uppsalas utsläpp med 30 procent till år 2020, jämfört med 1990 års nivå, ser ut att kunna uppfyllas.
- Nu vill vi sätta ett högre mål som ska nås med hjälp av näringslivet och andra lokala aktörer, säger Gunnar Hedberg (M).
För att minska utsläppen vill alliansen starta flera nya stomlinjer för stadsbussarna, låta Upplands Lokaltrafik går över till biogas och minska energianvändningen i kommunens fastigheter.

Stadsutvecklingen
Arbetet med att göra Gottsunda mer attraktivt ska fortsätta genom nya bostäder, en utbyggnad av Gottsunda centrum samt en ny väg mellan centrumbyggnaden och Dag Hammarskjölds väg. Årummet ska utvecklas genom en ny gång- och cykelbro från Kungsängen till Stadsträdgården. Och kommunen ska skapa fler planer så att byggandet kan hålla fortsatt hög takt.
- Det är en förutsättning för att byggare och bostadssökande ska hitta varandra, säger Gunnar Hedberg (M).

Ekonomin
Genom att bryta upp kommunala monopol och fortsätta att konkurrensutsätta kommunala verksamheter, som till exempel gjorts i äldreomsorgen, ska både verksamhet och ekonomi bli bättre.
- Vi måste hela tiden fråga oss hur Uppsalabornas skattepengarna används bäst, säger Gunnar Hedberg (M).




Oppositionen:

Förskolan
Barngrupperna ska bli mindre och personalen fler. Den 15-timmarsregel som i dag finns ska bort, så att barn till föräldralediga och arbetslösa får mer tid i förskolan.
- Barngrupperna har växt under den här mandatperioden. I dag kan under en del av dagen två vuxna ansvara för en grupp med 20 barn där flera är blöjbarn. Det är inte bra, säger Marlene Burwick (S).

Klimatet
Fler ska gå, cykla eller åka kollektivt och färre åka bil. Ett projekt för att införa spårvagnar måste starta under kommande mandatperiod. Nya cykelvägar ska byggas, medan det ska bli svårare att ta sig fram med bilen.
- Klimatet är en ödesfråga. För att få en miljö som vi och våra barn kan leva i måste vi minska utsläppen, säger Marlene Burwick (S).

Flygplatsen
Planerna på att starta civilflyg på Ärna måste stoppas eftersom flyget står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. En civilflygplats skulle också hindra Uppsala att växa i den riktningen, samt försämra miljön för de som bor i området.
- Vi har oerhört nära till Arlanda, att då starta civilflyg på Ärna är inte hållbart, säger Marlene Burwick (S).

Jämställdheten
Genom att rätta till osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män ska kommunen som arbetsgivare stå för rättvisa löner. Vårdnadsbidraget ska slopas och det ska bli lättare att få en förskoleplats så att båda föräldrarna kan jobba.
- Både män och kvinnor ska ha lika tillgång till arbetsmarknaden och samma möjligheter att utforma sina liv. Jämställdhet är en frihetsfråga, säger Marlene Burwick (S).

Bostäderna
Kommunen bör som ägare av Uppsalahem ge bostadsbolaget i uppgift att bygga fler nya hyresrätter. I sin roll som markägare ska kommunen medverka till att fler bostäder byggs av privata aktörer, och att en större andel av dem är hyresrätter.
- 60 000 personer står i kö för att få en hyresrätt i Uppsalahem och trycket kommer att öka eftersom vi har en stor ungdomsgeneration som är på väg ut på bostadsmarknaden, säger Marlene Burwick (S).




Sverigedemokraterna:

Invandringspolitiken
Vill säga upp samtliga avtal med Migrationsverket och låta medborgarna rösta om Uppsalas mottagande av invandrare i en kommunal folkomröstning. Vill inte ge något kommunalt stöd till invandrarföreningar eller religiösa friskolor.

Cykelvägar
Vill rusta upp Uppsalas cykelvägar som i dag är ojämna och dåligt belysta, vilket leder till olyckor och minskar trygghetskänslan.

Äldreomsorgen
Vill förbättra maten inom äldreomsorgen och införa en parboendegaranti på äldreboenden för att man på ålderns höst inte ska tvingas separera från sin partner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om