De vet precis hur våldet tar

Våldet bland unga blir allt grövre. Den bedömningen gör ambulanspersonalen i Uppsala. De träffar dömda ungdomar för att samtala om våld och besöker skolor för att berätta vad som händer med en kropp som utsätts för misshandel.

Kristofer Erling och Johan Dahrén vid ambulanssjukvården i Uppsala arbetar för att minska våldet bland unga i samhället.

Kristofer Erling och Johan Dahrén vid ambulanssjukvården i Uppsala arbetar för att minska våldet bland unga i samhället.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-10-12 00:01
Enligt Johan Dahrén, biträdande avdelningschef vid Ambulanssjukvården i Uppsala har våldet blivit råare och vanligare.
Han får medhåll av sina kolleger, Kent Westberg, ambulanssjukvårdare och Kristofer Erling, sjuksköterska.
- Absolut, säger Kent Westberg. Man sparkade nästan aldrig folk i huvudet tidigare, det gör man i dag. Dessutom verkar det förekomma mer tillhyggen i dag.

Ambulanspersonalen har på eget initiativ dragit igång ett projekt där de besöker elever i olika Uppsalaskolor för att berätta om vad som händer med en kropp som utsätts för våld.
Gränbyskolan var först ut eftersom det tidigare har varit oroligt bland ungdomarna i området. Närmast på tur står Bolandsskolan.
Ambulanspersonalen tar upp många olika frågor, exempelvis gatuvåld och droger. De redogör också om olika patientfall och berättar om människor som utsatts för misshandel och annat våld.

En del unga män kan inledningsvis ha ett kaxigt förhållningssätt, men tonar ned sig själva när de inser att det faktiskt handlar om allvarliga saker. När de hör berättelser om fysisk smärta, ibland långvarig, om kanske livslångt psykiskt lidande, sjukskrivningar och att våldet inte bara drabbar en enskild person utan indirekt hela familjen.
- Vi försöker få igång en diskussion bland eleverna, få ungdomarna att reflektera. Vi har många gånger en bra diskussion, men det är förstås svårt att utvärdera om vårt arbete ger resultat. Vi försöker i alla fall arbeta förebyggande, säger Johan Dahrén.
Enligt ambulanspersonalen är många ungdomar medvetna om våldet, många uppger att de känner oro att ensam gå genom stan kvällar och nätter.

Det är inte överraskande helgerna som är värst, fredags- och lördagskvällar. Centrum med Stora torget, Dragarbrunnsgatan och stråken utanför stadens restauranger är oroliga platser.
Ambulanspersonalen tar också emot ungdomar i åldersgruppen 16-19 år för samtal på ambulansstationen. Även här får ungdomarna ta del av olika patientfall, höra om våldets konsekvenser.
Hittills har man träffat ett tiotal unga som är dömda inom socialtjänsten att delta i ett kontraktsprogram. Det har gått "över förväntan".

Ungdomarna får också besöka intensivvårdsavdelningarna vid Akademiska sjukhuset. Här får de en glimt av våldets konsekvenser de förmodligen aldrig tidigare skådat: misshandlade människor i respirator.
- En notis i tidningen om misshandel kan ofta vara en lång väg tillbaka för offret, både fysiskt och själsligt, säger Johan Dahrén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om